19–20 жовтня на базі Технічного університету Молдови (ТУМ) в Кишиневі відбулося засідання виконавчого комітету BSUN (Black Sea Universities Network) – мережі університетів країн Чорноморського регіону, а також семінар "Міжвузівські спільні заходи щодо обробки супутникових даних та розвитку космічних технологій". Засідання відбулося за участю університетів Албанії, Вірменії, Азербайджану, Болгарії, Грузії, Туреччини, України, Румунії, Молдови.

КПІ ім. Ігоря Сікорського представляв на засіданні проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко. Від університету була представлена доповідь "Проекти в космічній програмі КПІ ім. Ігоря Сікорського".

Про мережу BSUN, участь в її діяльності нашого університету та про семінар на базі Технічного університету Молдови Сергій Сидоренко розповів кореспонденту "КП".

 – BSUN – мережа університетів країн Чорноморського регіону – об'єднує 110 університетів із 12 країн. Створена вона 1997 року з метою розвитку співробітництва і взаємообміну в освітній, науковій, культурній сферах університетів та інших установ держав-членів Організації Чорноморського економічного співробітництва. КПІ ім. Ігоря Сікорського є членом цієї мережі з 2007 року. Понад те, у 2008–2010 рр. ректор нашого університету був президентом, а потім, з 2010 по 2012 рік – членом керуючого органу мережі – "Президентської Трійки". У 2010 році ми провели в КПІ конгрес ректорів вишів регіону, на якому було визначено орієнтири її діяльності на майбутнє.

Протягом останніх років Київська політехніка в BSUN продовжує залишатися одним із ключових гравців, бо реалізує багато пілотних проектів, які мають важливе значення не тільки для України, а й для всього цього регіону. Наприклад, ми були ініціаторами того, щоб університети країн Чорноморського регіону відігравали значно більшу роль у формуванні політики сталого розвитку у своїх країнах. Сьогодні КПІ ім. Ігоря Сікорського може поділитися досвідом з таких тем: інноваційна платформа дослідницького університету, гарантія якості вищої технічної освіти, міжнародна акредитація спеціальностей, поглиблення інтернаціоналізації університету, побудова системи менеджменту міжнародної сфери університету на нових засадах.

Принагідно варто зауважити, що університети України найбільше представлені серед вишів мережі – до неї увійшли 24 українських ВНЗ!

–  Розкажіть, будь ласка, детальніше про семінар у Кишиневі.

 – Виконавчий орган BSUN визначив стратегічні пріоритети роботи по таких напрямах: cпівробітництво за спільними навчальними програмами; інтернаціоналізація університетів-членів BSUN; розвиток та управління великими освітніми та науково-дослідними інфраструктурами; cпільні заходи з дослідження прикордонних територій; моделі для співпраці університетів та промисловості; кращі практики з менеджменту університетів.

Цього разу організатори заходу запросили нас представити проекти космічної програми Київської політехніки, що і було зроблено (користуючись нагодою, хотів би висловити вдячність департаменту науки і інноватики за надані матеріали для підготовки презентації). Відверто кажучи, нам таки дійсно було про що розповісти, тож і учасники зібрання виявили неабияку зацікавленість.

Утім, і науковці Технічного університету Молдови не просто займаються космічними технологіями, але й створили окремий спеціальний Національний центр космічних технологій, під який виділено майже 800 м2 площі. Очолює Центр академік Іон Бостан (який, до речі, плідно співпрацював з Київською політехнікою в період, коли працював ректором ТУМ). У Центрі розроблено  супутник класу "мікро" під назвою "Республіка Молдова", однак запусків  поки що не здійснено.

Хочу зазначити – ми намагаємося пожвавити нашу взаємодію з BSUN і з огляду на те, що країни, університети яких є членами мережі, є або членами Євросоюзу, або такими, що входять до програми Східного партнерства. А, отже, посилення нашої активності у білатеральній співпраці з вченими університетів цих країн надасть нам нові можливості для перемоги в грантових програмах Європейського Союзу. Тому департамент міжнародного співробітництва серед актуальних завдань передбачає подальшу  інтенсифікацію роботи з BSUN.

– Можливо, у вас з'явилися нові корисні контакти з колегами з Технічного університету Молдови?

– У нас з'явилися нові контакти з асоціацією COST (European Cooperation in Science and Technology – Європейське співробітництво в галузі науки та технологій), яка згідно із своєю Європейською програмою допомагає вченим країн-членів цієї організації (в т. ч. Чорноморського регіону) отримати гранти, сприяти науковій діяльності, зокрема молодих учених. Ми домовилися, що незважаючи на те, що сьогодні КПІ ім. Ігоря Сікорського не є національним представником України в організації COST, керівництво асоціації надасть поради, певну допомогу, щоб наші вчені в індивідуальному порядку могли подавати заявки на гранти через цю Європейську програму.

Кілька слів про цікаві речі, які вдалося побачити в Технічному університеті Молдови. У музеї техніки просто неба експонується діючий радар, який у цілодобовому режимі приймає інформацію від супутників і радіотелескопів інших країн. Цей радар передає дані до Центру космічних досліджень ТУМ. Вони обробляються і повертаються замовникам у зрозумілій і узагальненій формі. В університеті діє обсерваторія, яка надає можливість студентам-фізикам, астрономам вести астрономічні дослідження безпосередньо в кампусі університету.

Не можна не згадати конячок, виготовлених із деталей автомобілів, – композицію, що демонструє креативне інженерне мислення.

Цікавий досвід має ТУМ щодо залучення великого обсягу грантів Європейського Союзу. Для прикладу: один із  корпусів біологічного спрямування – це 5-поверхова будівля, зведена на грант Євросоюзу обсягом 3 млн доларів і обладнана найсучаснішою апаратурою. Будемо думати, як цей досвід застосувати в нашому університеті. Вважаю, що КПІ ім. Ігоря Сікорського може пропонувати великі проекти під вагому грантову підтримку Євросоюзу.

Дата події