17 жовтня 2017 року в залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського з ініціативи кафедри історії ФСП відбулася лекція відомого історика, виконувача обов'язків керівника Канадійського інституту українських студій при Альбертському університеті Ярослава-Ігоря Балана "Ріа Клайман: забутий свідок Голодомору 1932–1933".

Науковець розповів про власні наукові пошуки в архівах та вивчення матеріалів преси 1930-х рр., яким він присвятив багато років свого життя. Йшлося про долю Ріа Клайман  – канадської журналістки, яка однією з перших іноземних журналісток правдиво описала у своїх кореспонденціях голод в Україні 1932–1933 років.

Науковець пояснив, чому журналістку, яка волала про голод в Україні, світ так і не почув. Статті Ріа друкували в Канаді та Британії – вона писала для видань "The Toronto Telegram" і "London Daily Express". Тож розголос від них був  значно слабшим, ніж розголос від матеріалів Волтера Дюранті, який, скажімо, у 1933 році в статті для "The New York Times" та інших публікаціях заперечував факт голоду в Україні та СРСР. Але Ріа Клайман бачила трагедію на власні очі, адже дев'ять місяців вона працювала в СРСР… помічницею цього журналіста.

Позиція Волтера Дюранті полягала в тому, що в СРСР були проблеми, але система загалом працювала. Тоді про Радянський Союз у світі знали мало, тож до його думки дослухалися. І от Ріа після видворення з Союзу написала два десятки статей про Голодомор. Ці матеріали надрукували, люди їх прочитали, та вони загубилися в загальному потоці історії. До того ж, незабаром почалася Друга світова війна і її перебіг та масштаби витіснили зі свідомості людства обставини Голодомору, що винищив мільйони українців. 

Ярс БаланЯрс Балан детально зупинився на біографії своєї героїні і наголосив, що вона приїхала до Москви зі щирою вірою в ідеї комунізму, але побачивши їх практичне втілення у життя, не кривила душею і у своїх матеріалах правдиво писала про важкі реалії життя радянського суспільства 30-х років.

На зустрічі були присутні студенти і викладачі багатьох факультетів та інститутів – ФСП, ФІОТ, ВПІ, ФПМ, ІСЗЗІ та інших – зала була переповнена. З привітанням до них виступили проректор з науково-педагогічної роботи Петро Олексійович Киричок, завідувач кафедри історії Світлана Олександрівна Костилєва, директорка з комунікацій канадійської благодійної організації "Українсько-єврейська зустріч" Наталя Федущак, представник "Українсько-єврейської зустрічі" в Києві Владислав Гриневич.

Після лекції відбулася дискусія, а потім перегляд документальної стрічки "Голод до правди" (Україна-Канада. 2016), створеної канадійським режисером Ігорем Ткачем за матеріалами, наданими Ярсом Баланом.

С.О. Костилєва

Дата події