У день 60-ої річниці запуску першого штучного супутника Землі – 4 жовтня 2017 р. – в залі засідань Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося засідання круглого столу, присвяченого цій знаменній події.

У засіданні взяли участь проректор з наукової роботи  КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України М.Ю.Ільченко, перший космонавт незалежної України, президент Аерокосмічного товариства України, Герой України Леонід Каденюк,  голова Центральної ради ветеранів космодрому Байконур України, зав. Відділу історії авіації та космонавтики ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського, заслужений випробувач космічної техніки Олександр Болтенко, радник голови Державного космічного агентства України Едуард Кузнєцов, голова Міжрегіональної організації ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) генерал-майор Микола Філатов, заступник начальника відділу комплектації з розробки систем прицілювання ЦКБ "Арсенал" Василь Опанасенко, голова правління Громадського координаційного комітету "Харків ракетно-космічний" Геннадій Тупало, голова правління УМАКО "Сузір'я" Олег Петров, ветерани космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк, РВСП, студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського, курсанти, учні, члени молодіжної організації "Сузір'я".

Проректор з наукової роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Ільченко поздоровив присутніх з шістдесятою річницею епохальної події ХХ сторіччя – запуску в космос першого штучного супутника Землі – і коротко охарактеризував історичне значення цієї події. Від імені присутніх він привітав з днем народження дублера Леоніда Каденюка – Надію Адамчук, яка також брала участь у засіданні.

Представники космодромів, ветерани-ракетники, студенти, учні середньої школи №36 ім. Корольова та представники молодіжної організації "Сузір'я" поклали квіти до пам'ятника С.П.Корольову.

Учасники засідання переглянули короткий документальний фільм про створення та запуск першого штучного супутника Землі.

Заступник директора ММІ КПІ ім. Ігоря Сікорського Ярослав Лавренко коротко розповів про те, що передувало запуску супутника – праці К.Е.Ціолковського, експерименти зі створення ракет у різних країнах, діяльність С.П.Корольова.

Радник голови ДКАУ Едуард Кузнєцов розповів про діяльність Державного космічного агентства України, яке було створене у 1992 р. і цього року відзначило своє 25-річчя. За цей час агентство виконало п'ять програм, брало участь у підготовці півтори сотні стартів ракет-носіїв і 370 космічних апаратів спільно з 25 країнами. Крім того, приблизно на 550 космічних апаратах різних країн застосовувалось обладнання виробництва українських підприємств. І у 2017 р. Агентство брало участь у підготовці шести пусків ракет-носіїв.

Леонід Каденюк розповів про свій шлях до космосу, на який він ступив ще у шкільні роки, коли вирішив стати космонавтом. Для цього і вчився на відмінно, і посилено займався спортом. Далі було Чернігівське авіаційне училище, служба у військовій авіації, жорсткий відбір до загону космонавтів, коли з більш ніж  3-х тисяч бажаючих відібрали дев'ятьох, інтенсивні тренування і навчання, робота льотчиком-випробувачем військових літаків. Розповів він також про свої враження від космічного польоту.

Завідувач лабораторії наносупутникових технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського Борис Рассамакін зробив повідомлення  про розробки в нашому університеті наносупутників. Два з них – "PolyITAN-1" і "PolyITAN-2-SAU" – нині знаходяться на орбітах, причому перший – більше трьох років (розраховували на один рік). Науковці, інженери, аспіранти і студенти нашого університету сьогодні отримують інформацію з цих супутників і працюють над створенням нових.

 Заступник начальника комплексного відділу ЦКБ "Арсенал", заслужений машинобудівник України Василь Опанасенко зробив повідомлення про участь ЦКБ "Арсенал" у розробці систем прицілювання для ракетно-космічної техніки.

Голова правління Громадського координаційного комітету "Харків ракетно-космічний" Геннадій Тупало розповів про участь ДПП "Об'єднання Комунар" у створенні систем управління для ракетно-космічної техніки.

Останнім було повідомлення доцента факультету авіаційних і космічних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського Володимира Федорова про план освоєння космічного простору К.Е.Ціолковського з 16 пунктів. Першим пунктом у цьому плані було створення ракетного літака, останніми – розселення людства по Чумацькому Шляху і згасання Сонця. Доповідач наголосив, що перші 8 пунктів плану вже реалізовано.

Після завершення виступів Олександр Болтенко і Леонід Каденюк вручили ветеранам медалі та почесні грамоти.

У заключному слові проректор Михайло Ільченко підбив підсумки засідання.

Дата події