Київські політехніки починають співпрацю з університетом м. Анкари (Турецька Республіка). Рамковий меморандум про таке співробітництво 28 вересня підписали ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський та ректор Анкарського університету професор Еркан Ібіш.

Участь у церемонії та попередньому обговоренні питань співпраці взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезель, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Турецькій Республіці в 2009 – 2016 рр. Сергій Корсунський, проректор Анкарського університету Айхан Ельмалі, директор Інституту ядерних досліджень Анкарського університету Ніязі Меріч, координатор з питань міжнародного співробітництва Анкарського університету Ільхан Карасубаши, другий секретар Посольства України в Турецькій Республіці Євгенія Габер, заступник директора ДП НАЕК «Енергоатом» Владислав Янішевський та інші. З боку КПІ імені Ігоря Сікорського участь у зустрічі взяли проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директор Центру міжнародної освіти університету Володимир Коваль, декан теплоенергетичного факультету Євген Письменний, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності університету Андрій Шишолін та інші.

Одним із головних напрямів співпраці має стати підготовка фахівців в галузі атомної енергетики. Тож підготовці та підписанню Меморандуму передувало детальне ознайомлення представників турецького університету з ТЕФ, візит до Інституту ядерних досліджень НАН України та його Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів імені Джорджа Кузьмича, в якому нині проводиться навчання фахівців з фізичної безпеки для АЕС та розробляються нормативні документи у галузі ядерної безпеки, а також виїзд на Запорізьку АЕС. А базовим підрозділом КПІ імені Ігоря Сікорського з налагодження такої співпраці стане теплоенергетичний факультет Саме тут здійснюється підготовка інженерів відповідного профілю і факультет має все необхідне, щоб забезпечити належну її якість.

Документом передбачено, що учасники угоди співпрацюватимуть передусім в освітньому та науково-дослідному напрямах. Це розробка та впровадження спільних навчальних програм, академічні обміни, обміни навчальними матеріалами, організація спільних літніх шкіл, реалізація спільних дослідницьких проектів із залученням до них аспірантів і молодих науковців, обміни науковою інформацією, організація спільних наукових конференцій, семінарів тощо. Звісно, передбачено розвиток співробітництва і в сферах культури та спорту. Визначено, що конкретні проекти і програми, а також умови участі в них уточнюватимуться в додаткових угодах. Понад те, для досягнення цілей співпраці, тобто для поглиблення і подальшого розвитку дружби не лише між університетами, але й між нашими країнами, учасники угоди використовуватимуть можливості, які надають для цього міждержавні і державні програми обох країн. Підсумки співпраці представники обох університетів підбиватимуть щороку. Під час цих зустрічей відпрацьовуватимуться й плани роботи на наступні періоди.

Дата події