Цього навчального року нашій об'єднаній групі з п'ятьох студентів Спільного українсько-німецького факультету машинобудування (СУНФМ) Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря  Сікорського" та п'ятьох студентів Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв) випала нагода взяти участь у міжнародному проекті "Wendeerfahrungen in Deutschland und in der Ukraine" у рамках програми "MeetUp. Українсько-німецькі зустрічі з молоддю".

23 вересня ми прибули до міста Берлін, де зустрілися з нашими німецькими товаришами по проекту з Потсдамського університету. Перебування у Берліні було нетривалим, лише тиждень, але дуже насиченим. На цей тиждень було заплановано багато тематичних екскурсій містом, семінарів з організації виставок, зустрічей з людьми, які були свідками та учасниками історичних подій на межі 80–90-х років. Окрім цього, було приділено велику увагу спілкуванню з німцями та обговоренню майбутньої виставки, яку наша об'єднана група повинна презентувати після українського тижня проекту у березні 2018 року в Києві, Миколаєві та Потсдамі.

Протягом тижня ми об'єдналися в невеликі тематичні групи та наприкінці представили свої уявлення щодо експонатів, пов'язаних з життям та побутом українських і німецьких громадян у 80–90-х. Креативні ідеї учасників проекту були схвалені керівниками та іншими студентами.

Завдяки цьому проекту ми познайомилися з новими людьми – німецькими студентами, очевидцями подій, поповнили наші знання про німецьку культуру, історію певного періоду, дізналися багато нового. І хоча графік проекту був доволі напруженим, ми знаходили час для прогулянок вечірнім Берліном, для спілкування з нашими товаришами з Німеччини на різноманітні теми, а також просто цікаво та з користю для всіх учасників провели час.

Катя Кіріанова, Артем Майданович, Віктор Артюшенко, студенти 4-го курсу СУНФМ

Дата події