9 вересня в Залі засідань Вченої ради Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» в рамках Року Японії в Україні пройшла демонстрація японської чайної церемонії Сhado («Шлях чаю»).

Ця старовинна церемонія є однією з важливих складових японської традиційної культури. Тож проводячи її, Майстер школи чайної церемонії «Урасенке» Сокей Кімура розповів про її символічний зміст та історію. Допомагали йому майстри чайної школи «Урасенке» (до речі, історія цієї школи сягає 500-річної давнини) – 12 представників відділення школи міста Кіото та їхні українські колеги – члени чайної групи «Чайна кімната».

На оголошення про цей захід відгукнулися не лише студенти та співробітники КПІ ім. Ігоря Сікорського, але й усі, хто цікавиться або професійно вивчає історію Японії і хотів на власні очі побачити церемонію, що стала однією з візитівок Країни Вранішнього Сонця.

Про те, що ця демонстрація – дійсно історична подія, говорив, вітаючи присутніх перед її початком, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігеки Сумі, і вона, на його думку, дасть ще один поштовх для поглиблення взаємовідносин між Японією і Україною. Проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з начально-виховної роботи Петро Киричок висловив гостям з Японії вдячність за те, що для демонстрації церемонії, яка для світу є, до певної міри, уособленням японської культурної традиції, обрано саме Київську політехніку і висловив впевненість, що ця подія стане ще одним кроком на шляху розширення дружніх зв’язків України та Японії.

І, найголовніше, - гості заходу протягом двох годин ознайомилися ближче з таїнствами чайного дійства та мали змогу насолодитися витонченим смаком справжнього японського церемоніального чаю matcha.

Насамкінець Сокей Кімура відповів на запитання глядачів і запросив охочих зблизька роздивитися знаряддя японського чайного мистецтва.

Дата події