Сучасні інформаційно-комунікаційні технології забезпечують учених усього світу неабиякими можливостями для оприлюднення результатів наукових досліджень, обміну інформацією, розвитку міжнародних наукових контактів. Разом з тим, швидкий розвиток наукового цифрового контенту ускладнив пошук та ідентифікацію авторів конкретних досліджень. По-перше, десятки вчених з різних країн можуть мати однакові прізвища. По-друге, при перекладі іншими мовами одне й те саме прізвище в різних журналах може по-різному транслітеруватись. Водночас, розвиток міжнародних наукометричних баз потребує чіткої ідентифікації авторів. Для вирішення цих проблем створюються цифрові ідентифікатори авторів, які дозволяють поєднати автора з результатами його дослідницької діяльності.

8 червня 2017 р. в Науково-технічній бібліотеці  ім. Г. І. Денисенка відбувся семінар "Знайти автора, або Сучасні інструменти ідентифікації дослідників у цифровому науковому середовищі", участь у якому взяли науковці і викладачі нашого університету.

Семінар провела керівник відділу підтримки освіти та досліджень PhD Євгенія Кулик. Вона розглянула наступні питання:

  • можливості позначення авторського "я" на мапі наукового цифрового ландшафту;
  • деталі, яким варто приділити увагу під час актуалізації профілю дослідника у Google Scholar;
  • профіль у Scopus: зведення авторських ID, об'єднання своїх публікацій;
  • створення та наповнення профілю дослідника в реєстрі ResearcherID (Clarivate Analytics);
  • особливості налаштування облікового запису в міжнародному реєстрі вчених ORCID (Open Researcher and Contributor ID).

Після завершення доповіді Євгенія Кулик відповіла на запитання і допомогла бажаючим створити нові та актуалізувати існуючі облікові записи в реєстрах ідентифікації науковців.

Наразі в залі № 9 НТБ (4-й поверх) працівники бібліотеки пропонують інформаційно-консультативну підтримку щодо реєстрації в системах ідентифікації авторів усім дослідникам.

Дата події