24 травня Студентська соціальна служба КПІ ім. Ігоря Сікорського (далі – ССС) провела  соціально-профілактичну акцію "Пройди тест на ВІЛ у своєму ВНЗ!" з безкоштовного анонімного експрес-тестування на ВІЛ-інфекцію усіх бажаючих студентів, аспірантів, викладачів та співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського. Акція відбулася  в приміщенні ССС, що на вул. Борщагівській  (гуртожиток університету).

Учасникам акції було надано медико-психологічне консультування з питань профілактики ВІЛ/СНІДу. Під час акції  всі її учасники отримали брошури, буклети або листівки, що пропагують здоровий спосіб життя на теми: "Тестування на ВІЛ зберігає життя", "Прості кроки для того, щоб захистити себе та партнера. Користуйтеся презервативами!", "Протестуйся! Збережи здоров'я!", візитівки з адресами кабінетів довіри та СНІД-центрів та чоловічі контрацептиви. Всього тестування пройшли 92 особи.

Подібні акції проводяться ССС двічі на рік починаючи з 2007 р.   Наступне тестування на ВІЛ планується у грудні 2017 року до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Паралельно із тестуванням на ВІЛ проходило ще дві акції з профілактики ВІЛ-інфекції, СНІДу, гепатитів В і С та захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) серед молоді.

На вул. Політехнічній та у сквері "Поляна" ССС підтримала волонтерську ініціативу студентів-політехніків щодо проведення інформаційної соціально-профілактичної акції "FREEHUGS" (у перекладі з англійської – "вільні обійми") з метою виховання толерантності до ВІЛ-інфікованих людей та профілактики ВІЛ-інфекції, СНІДу, гепатитів В і С та ЗПСШ серед молоді.

Волонтери ССС з табличками "FREEHUGS. ВІЛ через обійми не передається!" пропонували незнайомим між собою молодим людям обійматися, після чого пояснювали, що попри статус людини (незалежно від того інфікована вона ВІЛ чи ні) потрібно лишатися толерантним і надавати ВІЛ-позитивним людям підтримку, а також чітко усвідомлювати, що через дружбу, обійми та спілкування неможливо заразитися  ВІЛ.

Волонтери ССС розповідали студентам про шляхи передачі ВІЛ, запрошували їх пройти тестування на ВІЛ-інфекцію в ССС та роздавали  учасникам заходу інформаційні буклети на теми: "ВІЛ через дружбу не передається", "Захищайся від вірусу, не від людей!", "Тест на ВІЛ: швидко, надійно, безпечно" та ін., а також чоловічі контрацептиви. У цій акції взяли  участь близько 50 студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

ССС також провела інформаційну соціально-профілактичну акцію з роздачі волонтерами інформаційних листівок, брошур, буклетів та презервативів з метою подолання негативних явищ у студентському середовищі, розвитку свідомого ставлення до свого здоров'я, популяризації здорового способу життя та підвищеної усвідомленості ризику захворювання на ВІЛ/СНІД, ЗПСШ, гепатити В і С, а також профілактики цих захворювань серед студентів – "КПІшнику, будь обізнаний!".

Загалом цією акцією було охоплено близько 1500 людей, роздано близько 1,5 тис. інформаційних буклетів та 9,5 тис. латексних презервативів.

Акції відбувалися за підтримки Міжнародного благодійного фонду "Альянс громадського здоров'я" та Представництва фундації "Анти СНІД США в Україні".

Дар'я Максимчук, методист ССС ВОВР ДНВР

Дата події