З нагоди відзначення 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Японією й Україною та у рамках Року Японії в Україні в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» 12 квітня висаджено алею сакур.

КПІ ім. Ігоря Сікорського став одним із учасників кампанії Посольства Японії в Україні «2500 сакур». Японські вишеньки, що здолали тисячі кілометрів від Японії до України, цього року саджають не лише в Києві. Відтепер ці декоративні деревця квітнутимуть у більш як 20 містах України – Львові, Золочеві, Тернополі, Ужгороді, Мукачеві, Івано-Франківську, Чернівці, Хмельницькому, Вінниці, Умані, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Генічеську, Маріуполі, Запоріжжі, Дніпрі, Краматорську, Слов’янську, Сєвєродонецьку, Харкові.

«Ці деревця сакури – подарунок не лише від уряду Японії, але й від усього японського народу, – наголосив міністр-радник Посольства Японії в Україні Мічіо Харада, який разом зі своїми колегами взяв участь у церемонії висадки сакур. – В Японії є традиція в пору цвітіння сакури милуватися нею… І в мене є мрія повернутися сюди через десять, а якщо буду живий – і через двадцять років, щоб разом з ректором Михайлом Згуровським і студентами КПІ милуватися сакурами в Україні».

Алея прекрасних дерев, які щовесни вкриваються чарівними рожевими квітами, стане чудовим символом дружби між двома країнами. Про це говорив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський. «Для нашого університету є високою честю прийняти цей символ Японії від народу цієї країни, – сказав він. – Я щиро дякую нашим японським друзям за цей подарунок. Це частина їхньої культури, їхньої історії, це частина душі японського народу…».

Японські вишні висаджено біля знайомої кожному політехніку Площі Знань вздовж широкої доріжки між двома будинками, побудованими на початку ХХ століття, тож ця алея дуже вдало доповнятиме старий університетський парк і стане ще однією родзинкою кампусу КПІ ім. Ігоря Сікорського.

На фото: Михайло Згуровський та Мічіо Харада саджають сакуру

Дата події