21 березня в Науково-технічній бібліотеці Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" відбувся черговий вечір із циклу культурно-освітніх заходів, які зазвичай присвячуються видатним особистостям України або Польщі.

Тема останнього вечора – життя і наукова діяльність всесвітньо відомого вченого в галузі електрозварювання і мостобудування Євгена Оскаровича Патона, день народження якого відзначався 5 березня. З коротким виступом про роль і місце видатного вченого в історії Київського політехнічного інституту до присутніх звернулися ректор університету Михайло Згуровський і декан зварювального факультету  Сергій Фомічов. Після цього шістьом студентам зварювального факультету – Іванові Вдовиченку, Анастасії Решетіловій, Миколі Дроб'язку, Євгенію Ілляшенку, Іванові Лагодзінському, Анастасії Олійник – були вручені грамоти ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського за визначні успіхи в навчанні, наукові здобутки та громадську активність.

Потім слово взяла Валентина Сапронова, творча діяльність якої протягом багатьох років пов'язана з Київською політехнікою, і яка, власне, такі вечори і започаткувала 5 років тому. Насамперед Валентина Петрівна розповіла про основні віхи біографії Євгена Оскаровича. Навела свідчення його високого інтелектуального рівня, вагомого внеску в розвиток світової науки і техніки. На тлі багатьох видатних досягнень найбільше значення для розвитку науки мало створення Є.О. Патоном всесвітньо відомої науково-інженерної школи в галузі електрозварювання металів.

Свою розповідь Валентина Петрівна вела дохідливо і емоційно. Її вдало доповнював показ слайдів, що їх підготувала завідувач фонду рідкісних і цінних видань бібліотеки Марина Мірошниченко. Допомогу оповідачці в підготовці матеріалу надав колишній заступник декана зварювального факультету Ігор Чертов, а в організації вечора, як і завжди, – проректор з науково-педагогічної роботи Петро Киричок.

Присутні на вечорі ветерани-політехніки і студенти схвальними оплесками подякували розповідачці за змістовний насичений вечір.

Дата події