КПІ ім. Ігоря Сікорського 27 лютого уклав Меморандум про співробітництво і партнерство Громадською спілкою «Ліга оборонних підприємств України».

Документ підписали ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський та член правління ГС «Ліга оборонних підприємств України», голова Ради директорів ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика» Олег Висоцький.

Заснована наприкінці 2016 року Ліга оборонних підприємств України об’єднує приватні підприємства, які працюють задля забезпечення потреб Збройних Сил та інших силових структур нашої держави. Кількість таких підприємств постійно зростає, тож метою створення Ліги є об’єднання їхніх зусиль щодо розв’язання спільних проблем і найкращого представлення їхнього потенціалу на всіх рівнях як усередині країни, так і за її межами. Її діяльність підсилюватиме потенціал вітчизняного ВПК і забезпечуватиме реальні передумови для налагодження державно-приватного партнерства у цій найважливішій сьогодні для України сфері.

Налагодження партнерських стосунків з найбільшим і найвідомішим технічним вишем України, до того ж, державним, – це один із перших кроків на цьому шляху.

«Сьогодні ми підписуємо цей Меморандум, щоб увімкнути «зелене світло» для безпосередньої співпраці підприємств вашої Ліги з нашими факультетами, інститутами і кафедрами, – наголосив на початку зустрічі Михайло Згуровський. – Тож далі ми просто починаємо тісної співпрацювати. Попереду у нас з вами дуже багато роботи».

У церемонії підписання документу і обговоренні впровадження його положень у практику також узяли участь: з боку КПІ ім. Ігоря Сікорського – проректор з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат, декан інженерно-фізичного факультету університету член-кореспондент НАН України Петро Лобода, директор Механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського член-кореспондент НАН України Микола Бобир та інші; з боку Ліги оборонних підприємств України – директор з міжнародних зв’язків ГС «Ліга оборонних підприємств України» Юлія Висоцька, директор Інформаційно-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець, начальник КБ ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика» Дмитро Захаревич та інші.

Під час обговорення основних напрямів співпраці Олег Висоцький розповів про найбільш нагальні потреби вітчизняного ВПК, задоволення яких неможливо без робочих контактів фахівців-практиків з науковцями різних галузей. Серед головних – ті, що виникли у зв’язку з необхідністю адаптації вітчизняної техніки військового призначення до стандартів НАТО. Так, скажімо, для отримання сертифікатів на нові вироби недостатньо лише високих ТТХ і надійності – всі показники мають бути підтверджені проведеними за стандартизованими методиками випробувань у відповідних лабораторіях і на відповідному обладнанні. Крім того, частину доволі дорогих вузлів і комплектуючих для спецтехніки закордонного виробництва українські підприємства могли б робити самотужки. Однак при цьому необхідно забезпечити їхню повну сумісність з базовими і, знов-таки, довести їхню відповідність вимогам стандартів. Є потреба й у виробленні цілої гамми нових вітчизняних виробів оборонного призначення – від засобів особистого захисту до систем управління тощо. Тож виробничники великі надії у цьому питанні покладають на потенціал науковців університету.

Насамкінець про деякі напрацювання і можливості щодо вирішення порушених під час обговорення проблем новим партнерам розповіли декан інженерно-фізичного факультету університету Петро Лобода, директор Механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського Микола Бобир і представники інших навчально-наукових підрозділів університету.

Дата події