Як каже народна мудрість, “краще один раз побачити, ніж сто разів почути”. Тому не повторюючи 100 разів одного й того самого, викладачі кафедри екобіотехнології та біоенергетики ініціювали екскурсію студентів на один із найбільших біогазових комплексів України, що розташований у селищі міського типу Рокитне.

Тож 21 листопада 2016 року студенти-екобіотехнологи відвідали Рокитнянський цукровий завод, на території якого розміщено чотири біогазові установки.

Студенти та викладачі ознайомилися з виробничими спорудами і компонентами біогазової станції, лабораторією, де проводять необхідні аналізи, а також з технологією виробництва електричної енергії з біогазу.

Спроектувала та впродовж 2014–2015 років побудувала біогазову станцію “під ключ” компанія “Зорг Біогаз Україна”. Участь у фінансуванні будівництва взяв Європейський банк реконструкції та розвитку. Загальна сума вкладених інвесторами коштів склала 280 млн грн. Очікуваний термін окупності – 6 років.

Біогазова станція переробляє жом цукрових буряків, гній з тваринних господарств, пташиний послід, силос кукурудзи тощо. На станції встановлено 4 реактори по 3600 м3. Синтезований біогаз подається на 2 генератори Jenbaher, які виробляють електричну енергію. Загальна потужність станції 2,39 МВт. Електроенергія, що виробляється станцією, продається в загальнодержавну мережу за “зеленим” тарифом.

Біогазова станція забезпечує не тільки виробництво електричної та теплової енергії, але водночас вирішує важливу проблему екологічної безпеки для харчових підприємств, які виробляють велику кількість органічних відходів.

Екскурсія викликала жвавий інтерес у студентів. Підтвердженням цьому стали численні запитання, на які представники заводу дали вичерпні відповіді.

Отримана під час екскурсії інформація про виробництво біогазу із органічних відходів є важливою складовою професійної підготовки майбутніх фахівців.

Катерина Щурська, к.т.н., доц. кафедри екобіотехнології та біоенергетики

Дата події