10 листопада в Залі засідань Вченої ради НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» відбулося вручення дипломів лауреатів стипендії Президента України переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Всеукраїнські учнівські олімпіади та Всеукраїнський конкурс-захист щорічно проводяться Міністерством освіти і науки України. Це найпоширеніші та наймасовіші інтелектуальні змагання в Україні для старшокласників. Участь у них беруть приблизно 3 мільйонів учнів. Понад 2 тисячі з них виходять у фінал. Практично кожен другий з фіналістів нагороджується дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів як переможці, а кращі з кращих отримують і стипендію Президента України. Розмір її сьогодні становить 1243 гривні на місяць.

Цього року стипендію присуджено 270 школярам: 150 переможцям учнівських олімпіад і 120 призерам Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук. Деякі стипендіати тепер уже навчаються на першому курсі університетів, причому дванадцятеро з них стали студентами КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Низка розробок юних винахідників нині впроваджуються у життя. Насамперед ті, які призначалися для українських Збройних Сил. Наприклад, бездимна пічка та підвісні ноші для машин швидкої допомоги, конструкції яких запропонувала одна з призерок конкурсу МАН, використовуються в зоні АТО.

«Ви досягли певного успіху в своєму житті, але дуже важливо не зупинятися на цьому і йти вперед. Тому що ми покладаємо на вас величезні надії. Свого часу Альберт Ейнштейн писав у листі до сина, що життя схоже на велосипед: тільки коли ти рухаєшся, ти тримаєш рівновагу. Я зичу вам, щоб ви постійно рухалися. Не можна зупинятися на жодну хвилину і задовольнятися досягнутим. Тим, що ви зараз у цій залі і що вам вручатимуться стипендії, ви вже довели, що маєте величезний потенціал. Але надалі – праця і праця. Ми, зі свого боку, готові вас підтримати, – наголосила на початку церемонії нагородження Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, звертаючись до юних науковців. – Україна може і буде сильною і славною країною саме завдяки силі людського потенціалу, який у неї є. Тобто сила цієї країни – у ваших умах!».

Свої нагороди переможці отримали з рук Лілії Гриневич, а також ректора НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» академіка НАН України Михайла Згуровського і президента Малої академії наук, академіка НАПН України та член-кореспондента НАН України Станіслава Довгого.

«Для Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського є честю приймати вас сьогодні. Ми сподіваємося, що частина з вас стане нашими студентами, Я хочу звернути вашу увагу, що свого часу тут навчалися і викладали видатні науковці та інженери, імена яких знає нині весь світ, – сказав, звертаючись до стипендіатів, Михайло Згуровський. – І я певен, що ви продовжите їхню справу».

Після церемонії Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич і президент МАН Станіслав Довгий дали брифінг для представників ЗМІ.

Дата події