Керівник радіоклубу “Політехнік”  з 1979 року, майстер спорту, UX0UN, М.І. Сергієнко
Адреса радіоклубу: 03056, м. Київ,вул. Борщагівська 115, корпус № 22, Інститут енергозбереження та енергоменеджменту,  7 поверх, кім. 708.
Тел.:
204-99-24, 050-380-95-78
Проїзд:
метро  “КПІ”,   швидкісні трамваї  №№  1 або 3,  маршрутки  411, 433, 442, 820  (зупинка  –  вул. Польова (Янгеля)
Офіційний сайт: http://ut7uza.kpi.ua

Подивившись на дах навчального корпусу № 22 Інституту енергозбереження та енергоменджменту, Ви побачите дивні антенні споруди,  які обертаються в напрямках різних країн світу та континентів. Ці антени  належать всесвітньовідомому радіоклубу «Політехнік», членами якого  є студенти, викладачі та співробітники нашого славнозвісного університету,  студенти ВНЗ Києва, які у вільний час займаються улюбленою справою – аматорським радіо !

Історична QSL- картка із колекції радіоклубу, за проведений радіозв’язок в 1926 роціІсторія радіоклубу починається з далекого 1925 року, коли в КПІ, відомим вченим-радіотехніком, професором Огієвським Володимиром Васильовичем, був створений радіоаматорський гурток. В тому ж році вийшла в ефір Перша в Росії клубна аматорська короткохвильова радіостанція  з позивним сигналом – R1KPI  (Росія-Перша-Київський-Політехнічний-Інститут).

У 1974 році, коли закінчилося будівництво корпусу № 22, ідучи назустріч побажанням студентів, рішенням керівництва КПІ та завдяки значній допомозі колишнього військового радиста, улюбленця студентів – декана ФГЕМА, професора  Винославського В.М., радіоклубу було надано приміщення на 7 поверсі корпусу № 22, де і понині діє радіоклуб “Політехнік” КПІ ім. Ігоря Сікорського, продовжуючи  свої славетні традиції.

Тисячі студентів КПІ пройшли в радіоклубі прекрасну школу конструювання та розроблення складної техніки,  стали відомими спеціалістами в галузі досконалих та передових видів зв’язку, радіотехніки, антенних систем, електропостачання та автоматики, мікросхемотехніки, приймально-передавальної апаратури, її впливу на людину та довкілля. Члени нашого клубу  мають прекрасну можливість поглибити свої знання іноземних мов, географії, комп’ютерної техніки. електроніки, отриманих в університеті. На основі набутих знань вони успішно продовжують свій творчий шлях, працюючи провідними спеціалістами на підприємствах, в  навчальних і  наукових закладах, не пориваючи творчі зв’язки з клубом, активно допомагають йому у вирішенні складних питань сьогодення.

Аматорська радіостанція клубу UT7UZA  має ліцензію Державного комітету зв’язку України найвищої категорії № 0073/1\К, видану на дозвіл працювати в ефірі в усіх аматорських діапазонах, усіма видами модуляції, виділених Міжнародним союзом електрозв’язку, штаб-квартира якого знаходиться в Швейцарії. Зв’язки в ефірі ми проводимо телеграфом, телефоном, цифровими та іншими сучасними видами модуляції,  популярними мовами світу, якими володіють наші оператори.

обертові антени, розроблені членами клубу та змонтовані на даху корпусу № 22  ІЕЕГордістю клубу, його візитною карткою стали потужні обертові антени, розроблені членами клубу та змонтовані на даху корпусу № 22  ІЕЕ. Завдяки їх застосуванню аматорська станція клубу встановлює зв’язки з найвіддаленнішими країнами і куточками нашої планети !

Аматорська радіостанція клубу завжди була на передньому краї усіх визначних подій –  від Олімпійських ігр 1980 року (RК50) до встановлення зв'язку з екіпажем славнозвісного човна “Ра”, очолюваного Туром Хейєрдалом, та першою радянською альпіністською експедицією, що здійснила унікальне сходження на найвищу вершину світу – Еверест! До речі, все радіооснащення цієї експедиції було розроблено та виготовлено членом нашого клубу В.Черевко!  

Стіни клубу прикрашають високі міжнародні нагороди– кубки та дипломи за перемогу в різних змаганнях та досягнення,  грамоти та відзнаки багатьох  країн світу і України! Історія та творче життя нашого клубу завжди в центрі уваги великої міжнародної радіоаматорської сім’ї, а клуб є одним з найпопулярніших серед подібних аматорських колективів світу.

Клуб є школою для отримання радіоаматорських знань, шляхом у чарівний романтичний світ  нашого захоплення на все життя.

Починаючи з 1925 року і до сьогоднішнього дня клуб продовжує свою славну історію. Змінювався світ, на його карті з’являлися та зникали багато країн,  і з усіма цими країнами радіостанція КПІ встановлювала рідкісні радіозв'язки, знаходячи там друзів і однодумців.

В житті клубу багато  яскравих сторінок і видатних особистостей, які  завоювали йому честь і славу.  Це неодноразові чемпіони Світу та Європи – заслужені майстри спорту Г. Рум’янцев (UВ5UВ, UА1DZ), А. Ковальов, М. Поліщук (UТ5UРL), Т. Зражевська , Ю. Малиновський (UТ5UО), Н. Асауленко , І. Тирік, А. Лякін (UТ2UВ), А. Кириленко (UТ3UY), С. Василенко (UТ3UА), Д. Сташук  (UТ5UGR), Ю. Оніпко  (UТ4UZ, VE3DZ).

Один з кращих футболістів світу, нині один з тренерів  команди “Динамо” Київ  Сергій Ребров (UТ5UDХ), який  поєднує на найвищому  рівні  футбол та захоплення радіоаматорством, також є членом нашого колективу. До того ж Сергій, як радіоаматор, має спортивні досягнення і здобутки набагато  вищі ніж футбольні! 

Ми підтримуємо творчі зв’язки з радіоаматорами багатьох навчальних закладів світу, часто зустрічаємось з ними. У нас побували аматори – колеги з 70 країн світу – студенти,  міністри, вчені, дипломати, бізнесмени, спортсмени, кіноактори, керівники підприємств,  про візити яких  свідчать записи в книзі почесних гостей.

Матеріально-технічна база радіоклубу використовується також у навчальному  процесі – тут проводяться показові лекції, практичні роботи на тему “Вплив електромагнітного випромінювання промислових і побутових приладів, апаратури, комп’ютерів, телевізорів, мобільних телефонів та стільникового зв’язку на людину і довкілля”.  

Колектив клубу вдячний за постійну   увагу і надзвичайно велику допомогу нашому радіоклубу «Політехнік» керівництва КПІ ім. Ігоря Сікорського – академіків НАН України, ректора університету М.З. Згуровського, проректорів Ю.І. Якименка, М.Ю.Ільченка, випускників  нашого інституту, які надають значну спонсорську допомогу – Д.Й. Андрієвського та Р. П. Киселя.