На цьогорічній фотовиставці "Таланти КПІ" третьокурсник ПБФ Юрій Хазанович посів перше місце, представивши роботи, присвячені пригодам за останній рік. Редакція "КП" звернулася до фотоаматора з проханням розповісти про своє захоплення.

"Участь в університетському фотоконкурсі беру вже вдруге, – розповідає студент. – А з чого все почалося? У моєму випадку – з наставника". Саме Київський політехнічний став місцем, де перетнулися шляхи двох фотомайстрів – початківця Юрія та його викладача – керівника університетського фотогуртка Сергія Олексійовича Нечая. Юнак показав свої роботи: деякі були для тренування, деякі мали перспективи (з його слів). Отримавши кваліфіковану консультацію, студент "загорівся фотографією", з'явилося бажання зробити свої роботи досконалішими та поділитися фотозамальовками з друзями.

Коли торік Сергій Олексійович запросив його взяти участь у фотовиставці, хлопець погодився: а чому б і ні? "У мене фото були, але робив їх для себе, – згадує він. – Аби вибрати найкращі, я звернувся до Сергія Олексійовича за порадою. Цей процес складався із відбору знімків та кадрування". Було вирішено виставити три фотографії, дві з яких були відібрані із раніше зроблених – "Біла буденність", "Зародження життя", а одна – "В дзеркалі цивілізації" – зроблена спеціально для виставки. Результатом стало третє місце, яке надихнуло на подальшу роботу. Врахувавши попередні недоробки, для себе студент вирішив, що наступного року займе перше місце.

Робота Юрія Хазановича на конкурс Таланти КПІ

Цієї весни із більш ніж 120 фотографій він відібрав 13: дві серії знімків "Писано по воді", "Ностальгія" та окремі фото, які й принесли перемогу. "Із власного досвіду скажу: щоб зробити один вдалий знімок, – ділиться Юрій – потрібно в середньому зробити 10 невдалих і два "майже" вдалих. Головне – не апаратура для зйомки, а вміння фотографувати: "побачити кадр", зафіксувати його. Придбаю собі професійний фотоапарат у тому випадку, коли відчую себе майстром фотографії".

 За вікном весна, потім літо, часу і практики в аматора буде достатньо, адже він уже почав готуватися до наступної фотовиставки.