4–8 квітня в КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшов Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі. Його учасники обговорили питання міжнародної співпраці польських та українських технічних вишів. Блискуче проведена наукова інтеграція та обмін досвідом були не єдиним здобутком цьогорічного форуму.

З ініціативи департаменту міжнародного співробітництва та Студентської ради КПІ ім. Ігоря Сікорського до організації та проведення заходу було залучено студентів-волонтерів. 157 вихованців Київської політехніки пройшли підготовку за одним із 15 напрямів. Вдалося створити групи людей з гарними розмовними навичками, досвідом роботи з художніми колективами, умінням проводити екскурсії, працювати зі ЗМІ та ін. Кожен напрям мав свого куратора зі студентської сторони, який слідкував за ефективністю роботи та оперативно допомагав усувати проблеми.

Добровільна участь студентів у роботі форуму дала відчутні плоди. Як сказав один з представників Варшавської політехніки: "Люди з іскрою в очах роблять неймовірні речі". Після завершення заходу активісти поділилися своїми враженнями.

Волонтерка, яка працювала в групі транспортного забезпечення: "Ми допомагали гостям дістатися до місця проведення круглих столів. У якийсь момент з'ясувалося, що в нас не вистачає людей, але куратори швидко знайшли додаткові резерви. Я особисто поспілкувалася з чималою кількістю поляків і навіть отримала комплімент за класну футболку волонтера".

Волонтер, закріплений за художнім колективом: "Я був закріплений за польським художнім колективом; це принесло мені нові знання, новий досвід та приємні знайомства. Не обійшлося без несподіванок. Двоє польських студентів примудрилися загубитися під час екскурсії, але ми їх знайшли і продовжили роботу. Найважчим було прощання – поляки просто не хотіли нас відпускати, обіцяючи приїхати ще".

"Ми обрали свій напрям, щоб попрактикуватися в розмовній англійській та польській, а вийшло, що знайшли серед волонтерів свого відділу справжню команду мрії! Працювати з гостями було суцільним задоволенням, особливо радувало те, що нас поважали і переходили з англійської на нашу рідну мову", – захоплено відзначили дівчата з Contactpoint.

Голова відділу міжнародних зв'язків Студентської ради КПІ ім. Ігоря Сікорського зазначив: "Я безкінечно щасливий, що стільки людей зголосилося нам допомогти. Ми довели, що студенти можуть ефективно взаємодіяти з адміністрацією. Усі волонтери були в захваті від набутого досвіду. За два дні ми виконали значний обсяг роботи, я навіть не до кінця вірю, що нам це вдалося. Неймовірні емоції, дух взаємоповаги та взаємодопомоги були основними рисами українсько-польського форуму".

З відгуків добровольців можна зробити висновок, що волонтерській діяльності в КПІ – бути!

Денис Баландін, командир сервісних студзагонів КПІ ім. Ігоря Сікорського