Третьокурсниця інженерно-фізичного факультету Тетяна Стасюк – майбутній інженер-технолог, фахівець з композиційних та порошкових матеріалів. Навчання забирає багато часу та сил, адже опанувати  предмети на сучасному рівні і стати затребуваним молодим спеціалістом у галузі металургії й матеріалознавства ой як непросто.

Поряд з численними молодіжними захопленнями й уподобаннями студентка має схильність до народної творчості. "Цього року я вперше взяла участь у конкурсі "Таланти КПІ", – розповідає Тетяна, – і навіть не очікувала, що займу призове місце в номінації "Декоративно-прикладне мистецтво". Це було досить несподівано та дуже приємно".

Кілька років тому дівчина зацікавилася бісероплетінням, адже з дрібненьких намистинок можна створити неймовірні прикраси, іграшки, елементи декору та ін. Проте, як і в будь-якій справі, тут необхідно мати велике бажання і терпіння. "Спочатку в мене виникали певні труднощі з виготовленням тих чи інших робіт з бісеру, – ділиться студентка. – Я вчилася сама і не мала поряд людини, яка б мені могла щось порадити чи підказати, доводилося звертатися до книг та інтернету". З часом з'явилися  перші результати. Спочатку це були простенькі квіти, потім браслети та найпростіші намиста, а тепер ларіати (довгі вузькі джгути по 6-9 бісерин у колі і китичками на кінцях), кольє та ґердани. Саме останні їй подобаються найбільше, адже, на думку майстрині, дають безліч можливостей для кольорових фантазій.

Ґердан – шийна бісерна прикраса у вигляді вузької стрічки з різнокольорових намистин, нанизаних на нитяну основу, що утворюють геометричний чи рослинний орнамент. Зазвичай ґердани виконують у формі петлі з суцільної або ажурної смужки різної ширини, яка надягається через голову.

"Не буду заперечувати, – розмірковує дівчина, – це хобі забирає чимало часу та сил. На виготовлення однієї прикраси може піти до двох тижнів. Але саме плетіння часто допомагає мені відволіктися від рутини, впорядкувати свої думки, а інколи й заспокоїтись". Тож якщо ви маєте трохи вільного часу та бажання відкрити для себе щось нове, Тетяна радить спробувати реалізувати себе в цьому виді мистецтва. А вироби ручної роботи завжди в моді.