У Києві вперше пройшов конкурс громадських проектів за програмою "бюджету участі" (https://gb.kievcity.gov.ua/about). Серед переможців – п'ять проектів студентів та співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Подібні проекти надають можливість кожному жителеві брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Саме тому вони називаються програмами "бюджету участі" – участі  громадян, небайдужих до свого міста.

Працює це так: міська влада виділяє частину бюджету для реалізації ініціатив городян. Мешканці спільно розробляють пропозиції з розвитку міського простору і голосуванням обирають найважливіші, що втілюються у життя. Голосування здійснюється через IT-систему "Громадський проект".

Усього на конкурс було подано 497 проектів на загальну суму фінансування 328 615 493 грн. 176 з них було відхилено, 321 – висунуто на голосування.

Голосування за проекти першого "бюджету участі" міста завершилося 30 січня. За впо­до­бані ініціативи 50814 киян віддали 112294 голоси.

Переможцями  визнано 62 проекти. Саме вони будуть реалізовані за допомогою міського бюджету. Серед них – 5 проектів студентів і співробітників Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського"!

Це такі проекти.

Відкрита лабораторія електроніки "Lampa"

  • Організатор і координатор – викладач факультету електроніки Євген Короткий.
  • Бюджет проекту становить 740 000 грн, за нього  проголосувало 1946 людей.

 "Lampa" – це  місце, де зібрано багато обладнання для вивчення і розробки електроніки, де кожен може навчитися розробляти інноваційні пристрої і створити прототип свого винаходу. Лабораторія відкрита шість днів на тиждень, а доступ до апаратури абсолютно безкоштовний. Кожен день у "Лампі" можна самостійно вивчати електроніку на обладнанні лабораторії за добірками відкритих навчальних матеріалів, частину з яких створили самі організатори. Крім цього, тут проводяться безкоштовні лекції, семінари, воркшопи, хакатони із залученням фахівців індустрії, в т.ч. з Кремнієвої долини США.

У організаторів великі плани щодо розвитку. Планується облаштувати в бібліотеці КПІ лабораторію світового рівня для вивчення і розробки інноваційних електронних пристроїв з великою кількістю високотехнологічного обладнання, яке буде доступно всім бажаючим для технічної творчості. Вже виділено читальний зал і вирішується питання його ремонту для створення комфортних та сучасних умов роботи.

Арт-простір "Колізей"

  • Висунув на конкурс Микита Упатов.
  • Бюджет проекту 585 000 грн, проголосувало1525 людей.

Проект почав своє життя у 2015 році. Це була вже не перша спроба відродити "Колізей КПІ", проте саме вона виявилася вдалою. Варто зазначити, що організаторам з цим дуже допоміг грант від компанії "Nescafe".

Для стабільного функціонування платформи було проведено копітку роботу. Резуль­татом стало узгодження офіційного статусу платформи в  університеті. "Колізей" став майданчиком для розвитку творчої молоді, проведення різноманітних заходів не тільки для КПІшників, але й для студентів усього Києва. Тож у 2016 році в арт-просторі відбулося близько 50 різних заходів.

У планах організаторів створення "Urban Garden", проведення внутрішнього та зовнішнього освітлення, закупка додаткового музичного обладнання, ремонт аварійних ділянок та об'єктів, вивід комунікацій та інше.

Проект "Ламповий двір" (Арт-простір "Вежа")

  • Координатор – Микита Гриценко, студент ФПМ.
  • Бюджет проекту 141 444 грн, проголосувало 1505 людей.

Арт-простір "Вежа" – це приміщення в лівій башті першого корпусу КПІ ім. Ігоря Сікорського, яке ще п'ять років тому використовувалося як склад. Зусиллями студентів організатори змогли перетворити приміщення на картинну галерею, а через рік успішно реалізували ще два етапи: Воркспейс і лекторій. Нині у "Вежі" регулярно проходять різноманітні  заходи, а кількість щоденних відвідувачів уже давно перевищила сотню.

Минулого літа було реконструйовано прилеглий до арт-простору внутрішній дворик. З автомобільної стоянки він перетворився на затишну зелену зону просто неба. Координатори проекту почали проводити в ньому лекції, фестивалі, кінопокази та благодійні ярмарки. У планах організаторів забезпечити дворик вуличним освітленням, комфортними кріслами, пуфами, аудіо- та відеообладнанням.

Проект "КПІскеля"

  • Організатор і координатор – Євгеній Козак, співробітник КПІ ім. Ігоря Сікорського.
  • Загальний бюджет 210 781 грн, проголосувало 1405 осіб.

Проект сучасного, зручного та доступного для усіх студентів скеледрому у спорткомплексі КПІ ім. Ігоря Сікорського. Організатор проекту, Євгеній Козак, займається скелелазним спортом.  Ідея створити в університеті сучасний скеледром для студентів з'явилася в нього більше року тому. Після непростої роботи щодо залучення спонсорів розпочалося будівництво. Тож невдовзі  у спорткомплексі буде відкрито майданчик для всіх, хто займається або ж хоче навчитися скелелазного спорту.

Проект "Ремонт футбольного поля НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" (реконструкція "Малого спортивного ядра")

  • Координатор – Олександр Веклич, студент ФТІ.
  • Бюджет проекту 971 440 грн, проголосувало 1289 людей.

 "Мале спортивне ядро" – це місце для проведення тренувань та турнірів серед студентів, аспірантів, викладачів університету. Понад те, тут проводяться спортивні заходи не лише уні­верситетського, але й міського рівня. На жаль, із плином часу воно втратило свій шляхетний вигляд та потребує реставрації. Небайдужі студенти підготували проект ремонту та вдосконалення майданчика, націлений на поліпшення умов для всіх, хто проводить там спортивні заходи. Проектом передбачено заміну покриття поля та воріт, а також встановлення сучасного енергоефективного освітлення.

Євген Бульда

[Проголосувати до 29.01.2017] Проекти студентів і співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського змагаються у громадському проекті міста Києва «Бюджет міських ініціатив»

У 2016 році Київська міська влада започаткувала громадський проект «Бюджет міських ініціатив», що надає шанс впровадити проекти перетворення міста. Проекти-переможці визначаються шляхом онлайн-голосування до 29 січня 2017 року та будуть реалізовані адміністрацією міста протягом року.

Студенти та викладачі університету запропонували 5 проектів розвитку, які передбачають покращення наукового, культурного та спортивного рівня університету. У разі перемоги міська влада реалізує наші проекти на загальну суму 2,6 млн. грн.

Кожен із вас може підтримати всі п’ять наших проектів на офіційних сторінках голосування, шляхом авторизації за допомогою BankID  (Приватбанк, Ощадбанк та інші), картки киянина або електронного цифрового підпису (інструкція).

  • “Lampa”. Створення відкритої  високотехнологічної лабораторії для вивчення сучасної електроніки, виконання досліджень, розробки проектів, виготовлення прототипів винаходів: https://gb.kievcity.gov.ua/projects/show/336
  • «Колізей». Суспільна платформа у внутрішньому дворику корпусу ІФФ, простір для неформальної освіти та творчості: https://gb.kievcity.gov.ua/projects/show/344
  • «Ламповий двір». Розширення та реконструкція «Вежі КПІ» – створення  відкритого простору для відпочинку та культурного розвитку у внутрішньому дворику головного корпусу університету: https://gb.kievcity.gov.ua/projects/show/486
  • «КПІскала». Відкритий сучасний скелелазний зал для студентів та всіх охочих. Реконструкція старого приміщення спорткомплексу за сучасними технічними показниками: https://gb.kievcity.gov.ua/projects/show/573
  • Ремонт «Малого ядра». Футбольне поле біля 7-го корпусу – це чудове місце для проведення тренувань та турнірів серед студентів, аспірантів, викладачів університету та всіх охочих. Проект передбачає заміну покриття поля і воріт та встановлення сучасного енергоефективного освітлення: https://gb.kievcity.gov.ua/projects/show/424
Дата події