Інститут телекомунікаційних систем – один з найпотужніших наукових осередків нашого університету. Його представники –  як студенти, так і викладачі – неодноразово ставали переможцями усіляких конкурсів та змагань і удостоювалися фахових відзнак. Зокрема, цього року стипендіатом Кабінету Міністрів України стала  к.т.н., с.н.с., докторант кафедри інформаційно-телекомунікаційних мереж Марія Анатоліївна Скулиш. Вона люб'язно розповіла про себе.

– Як ви сприйняли присудження іменної стипендії?

– Отримання стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених стало для мене приємною несподіванкою. Хоча, слід відмітити, мої колеги по кафедрі неодноразово ставали переможцями цього всеукраїнського конкурсу. Доцентам М.Ю.Терновому, М.О.Алексєєву, Р.Л.Новогрудській в різні роки були присуджені стипендії Кабінету Міністрів для молодих учених, тому мені навіть у підготовці документів було простіше.

– Які основні наукові напрями роботи кафедри, розкажіть про це докладніше.

– Наукова робота кафедри інформаційно-телекомунікаційних мереж Інституту телекомунікацій тісно пов'язана з такими актуальними на сьогоднішній день науково-практичними напрямами, як розробка інформаційних систем та програмних комплексів для телекомунікаційних мереж. Телекомунікаційні мережі нового покоління – це мережі, в яких варто тільки продумати, як покращити систему, як її вже оновили під ваше бажання. Саме такий підхід реалізується при розробці методів та моделей для телекомунікаційних мереж нового покоління. Секрет у тому, що функціонування мережі на 90 відсотків залежить від програмного забезпечення, що обслуговується стандартними технічними елементами. Програмне забезпечення розробляється у такий спосіб, що засоби телекомунікацій стають гнучкими до реконфігурації мережі та впровадження нових функціональних елементів.  Принцип "Що нам дім побудувати? Намалюємо – будемо жити" повною мірою буде працювати, коли програмно керовані мережі набудуть значного поширення.

– Про які результати створення програмно керованих мереж можемо уже говорити?

– Наші наукові результати доповідалися керівником кафедри проф. Л.С.Глобою на багатьох міжнародних, вітчизняних та закордонних конференціях, у тому числі BlackSeaCom, UkrMiKo, ACS та ін., та отримали визнання міжнародної наукової спільноти. Актуальність наукового напряму викликає значний інтерес, тому багато студентів залучаються до наукової роботи в рамках своїх бакалаврських, магістерських робіт, а також продовжують свою наукову роботу в аспірантурі кафедри.

– Які плани маєте на ближчий час?

– У найближчих планах – завершити роботу над докторською дисертацією, в рамках якої розробити методологію керування якістю обчислювальних процесів у мережах оператора зв'язку.

– Чи знаходиться час у молодої перспективної дослідниці для відпочинку та захоплень "для душі"?

– Вільний від роботи час присвячую домашнім, займаюся домом та дітьми, їх у мене троє. Робота науковця є неперервною, не можна відволікатися та втрачати лінію наукової ідеї. Наукова думка – це як солом'яний будиночок, поки його не укріпиш, не підсилиш доведеними результатами, все може зруйнуватися. Тому коли є натхнення, навіть займаючись з дітьми, десь на підсвідомості продумую деталі роботи.

На завершення розповіді хочемо привітати стипендіатку та побажати втілення задуманого.