Київський політехнічний інститут від дня свого заснування завжди був першим у різних сферах: науки і техніки, культури і спорту. Яскравий слід в історії залишили випускники та викладачі КПІ – видатні вчені зі світовим ім'ям, керівники багатьох галузей промисловості, наукових інститутів тощо.

А ще з середовища КПІ вийшло багато знаменитих діячів культури і видатних спортсменів. Саме в нашому інституті в 1962 році (54 роки тому!) за ініціативою студента 2-го курсу факультету автоматики та приладобудування, а нині професора Інституту міжнародних відносин Валентина Миколайовича Хоніна, була створена і перша в Україні регбійна команда, що отримала назву "Політехнік". Зауважимо: в тому, що українське регбі зародилося саме в КПІ, не було випадковості, адже регбі поряд з дзюдо визнані інтелектуальними видами спорту.

За весь період існування команди її кістяк складали студенти, викладачі та співробітники інституту. Та й сьогодні за ветеранські команди НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського" і України, як і в часи їхньої молодості, грають професор ММІ Віктор Станіславович Майборода, заступник першого проректора професор Сергій Петрович Гожій, викладач ФБМІ кандидат педагогічних наук Олександр Сергійович Сабіров, заслужений тренер України Леонід Володимирович Денбновецкий, перший президент Федерації регбі України Володимир Миколайович Український та інші. Нинішня студентська команда "Політехнік" продовжує славні регбійні традиції університету і представляє його на найвищому в країні рівні – в суперлізі чемпіонату України з регбі.

Улітку цього року регбісти КПІ стали й першими в Україні, хто вшанував пам'ять засновника світового регбі Вільяма Вебба Елліса (William Webb Ellis) на місці його поховання.

Вільяму Веббу Еллісу від регбістів УкраїниНа старовинному російському кладовищі французького курортного містечка Ментона, яке розташовано на Лазурному березі і межує з князівством Монако та Італією, серед безлічі поховань є одна, відмінна від решти могила. Її прикрашено не лише квітами, але й пам'ятними табличками, овальними м'ячами, вимпелами та іншою спортивною атрибутикою. На надгробній плиті викарбувано напис: "Нехай ця дошка нагадує про славні діяння Вільяма Вебба Елліса, першого, хто наважився порушити правила, схопив м'яч руками і побіг з ним. Так виникла гра регбі в 1823 році". Тут покоїться прах знаменитого англійця, який подарував світові один з найпопулярніших, яскравих, видовищних і мужніх видів спорту. Сюди часто навідуються спортсмени з різних країн поклонитися основоположнику гри в овальний м'яч. Навіть при вході на цвинтар встановлено пам'ятник цій легендарній людині, тотожний його скульптурі з м'ячем на території коледжу міста Регбі графства Йоркшир, де 17-річний студент Вебб Елліс 193 роки тому запропонував нові правила гри в м'яч.

24 листопада нинішнього року відзначається 210-річчя від дня народження Вільяма Вебба Елліса. З ініціативи випускника КПІ, одного з провідних гравців команди "Політехнік" 70–80-х років, майстра спорту СРСР з регбі Олександра Свертоки на честь цієї знаменної дати була виготовлена меморіальна мармурова дошка. У липні 2016 року її було встановлено на місці поховання.

Тепер поруч з французькою, англійською та новозеландською меморіальними дошками на могилі Вебба Елліса з'явилася і наша. На ній золотими літерами викарбувані слова глибокої поваги першовідкривачу регбі Вільяму Веббу Еллісу від регбістів України.

А.Г.Козенко, директор клубу регбі "Політехнік"