Розбудова України в умовах європейської інтеграції вимагає забезпечення високих соціальних стандартів, що неможливе без розвитку реального сектора економіки, рушійною силою якого є розвиток промисловості з акцентом на створенні інноваційних високотехнологічних виробництв, що у свою чергу потребує наявності на ринку праці достатньої кількості кваліфікованих фахівців нової формації. Над досягненням цієї мети багато років працює колектив кафедри машин та апаратів хімічних і нафтопереробних виробництв (МАХНВ).

Заснована у 1928 році кафедра МАХНВ стала базою для створення інженерно-хімічного факультету. Відразу встановивши високі вимоги до рівня наукової роботи і підготовки випускників, кафедра швидко здобула визнання серед фахівців і на сьогодні посідає провідне місце у своїй галузі. Серед тих, хто закінчив кафедру, – 2 дійсні академіки НАН України, доктори та кандидати технічних наук, директори та головні інженери підприємств, засновники корпорацій.

Особливою гордістю кафедри є 252 випускники, які завершили підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем "магістр". Серед них п’ятеро були удостоєні стипендії Президента України, шестеро – стипендії Верховної Ради України, двоє – стипендії Кабінету Міністрів України, 24 – стипендії Київського міського голови, більше 40 – іменних стипендій, троє перемагали в конкурсі стипендіальної програми "Завтра.UA". І хоча з моменту відкриття магістратури на кафедрі пройшло лише двадцять років, багато хто з них уже досяг значних професійних успіхів – 11 здобули наукові ступені кандидата, один – доктора технічних наук, двоє стали лауреатами державних премій та державних нагород.

Дотримуватись високої якості підготовки студентів кафедрі дозволяє поєднання збалансованого і послідовного викладання навчального матеріалу в дисциплінах професійного спрямування із забезпеченням можливості закріплення отриманих знань у практичній діяльності, у чому допомагає плідна співпраця з випускниками. Так, завдяки спільним проектам з НДІ технічної теплофізики НАН України та НДІ газу НАН України, ПАТ "Укрнафтохімпроект", ТОВ "Нафтохімпроект" та ПрАТ "Київський картонно-паперовий комбінат", студенти і викладачі кафедри мають доступ до сучасної наукової та виробничої бази, що дає можливість проводити виробничі, переддипломні та наукові практики, забезпечувати студентів актуальними знаннями, навчаючи їх найсучасніших технологій, реалізованих у новітньому обладнанні.

 Важливою складовою підготовки є залучення студентів до наукової та конструкторської роботи, що здійснюється в рамках наукового студентського гуртка, який став наступником студентського наукового товариства, започаткованого на кафедрі ще у шістдесяті роки минулого століття. Під час занять у гуртку студенти поглиблюють свої знання, виконуючи реальні завдання під керівництвом найбільш досвідчених викладачів. Це дозволяє студентам розширити свій фаховий світогляд, набути професійних навичок, покращити успішність навчання. Популярність гуртка є настільки великою, що в останні роки до нього вступає переважна більшість студентів старших курсів. Робота в гуртку сприяє підвищенню рівня виконання випускних робіт, оскільки надає студентам можливість провести розробку і запропонувати обґрунтоване вдосконалення обладнання або інтенсифікації процесу. Саме тому всі студенти, які систематично займаються в гуртку, за час навчання можуть зробити по дві публікації в наукових фахових виданнях та захистити свою розробку документом про охорону інтелектуальної власності.

Двічі на рік на кафедрі проводиться конференція студентів, аспірантів і молодих учених "Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів", виступаючи на якій студенти набувають досвіду представлення своїх ідей фаховій спільноті.

Активність під час навчання дозволяє студентам отримати максимальні рейтингові бали, що стає у пригоді при вступі до магістратури та аспірантури. Традиційно серед магістрів кафедри диплом з відзнакою одержують не менше 60 % випускників. Високий рівень підготовки магістрів підтверджується шістьма перемогами у всеукраїнських конкурсах магістерських дипломних робіт та трьома грамотами ректора "Кращий магістр".

Наполеглива праця викладачів кафедри у поєднанні з багаторічним досвідом дає свої результати. У числі партнерів кафедри, зацікавлених у підготовці фахівців, такі відомі компанії, як Kostal Ukraine, корпорація "ROSHEN", ЗАТ "Росава", ВАТ "Укрпластик", ДАХК "Артем", ВАТ "ІПП "ВНДПІТРАНСГАЗ", ЗАТ "Нафтогазовидобувна компанія Інтернафтагаз", АТ "ТФПНК "Укртатнафта", ВАТ "ФАРМАК", ЗАТ "Борщагівський хімфармзавод", ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" та інші. Загальний пакет партнерів кафедри складає 132 профільні підприємства та організації, з якими укладено договори про працевлаштування випускників. Тож кожен першокурсник, який обрав для вступу кафедру МАХНВ, знає, що старанним навчанням він забезпечує собі не просто робоче місце, а посаду у поважній компанії з конкурентною заробітною платою і гарантією професійного зростання. А це і є найкраща мотивація для оволодіння фахом.

Ми віримо, що з такою молоддю наша держава зможе подолати всі виклики, що постають перед нею, і зайняти поважне місце серед провідних країн світу.

Інф. кафедри МАХНВ
На фото: Переможниця конкурсу Завтра.UA студентка кафедри МАХНВ Дарина Степанюк - екс-президент Польсько- Республіки Олександр Квасьневський на церемонії вручення стипендій