Останнім часом серед публікацій про успіхи університетських студентів-математиків з'явилося і прізвище четвертокурсниці ІПСА Катерини Матвіїв. Зокрема, вона успішно виступила на першому та другому етапах Всеукраїнської студентської олімпіади з математики цього року та отримала право на участь у міжнародних змаганнях.

Міжнародна олімпіада ІМС – International Mathematics Competition – добре відома київським політехнікам. Багато років поспіль вони виборювали там перемоги, а студент ФТІ Олександр Рибак став своєрідним рекордсменом – тричі поспіль завойовував Гран-прі. Традиційно до КПІшної команди входили лише хлопці. За останні років п'ятнадцять лише дві чи три студентки "розбавили" чоловічий колектив.

Цього року ХХІІІ Міжнародна студентська олімпіада з математики проходила у Болгарії, у місті Благоєвград. Серед 320 учасників – кращих і надзвичайно амбітних молодих математиків – Катя Матвіїв посіла третє місце, зайнявши рядок у середині турнірної таблиці. Це дуже гарний результат з огляду на перший досвід участі в міжнародній студентській олімпіаді. Та й виступала вона одноосібно, університетська команда участі в змаганнях не брала. 

До Київської політехніки Катя приїхала з Луцька. Математикою, як й іншими природничими науками, цікавилася ще зі школи. Батьки всіляко заохочували інтерес до магії цифр, розповідали про курйозні випадки з історії математики, іноді пропонували простенькі, на перший погляд, задачки з нестандартним розв'язанням. І шкільний учитель підтримував захоплення дівчини. Маленькі перемоги над каверзними задачками надихали і мотивували до розв'язання більш складних. Так завдяки природним здібностям, наполегливості та допомозі оточуючих Катерина успішно навчалася, виступала на учнівських олімпіадах та в 11-му класі представляла Україну на міжнародній. 

Київську політехніку дівчина вибрала як один з кращих вітчизняних ВНЗ, який дає ґрунтовні теоретичні знання та практичні навички для роботи. Їй цікаво вчитися. Якщо шкільні завдання стосувалися теорії чисел, геометрії чи логіки, то нинішні охоплюють диференціальне й інтегральне числення, аналітичну геометрію, елементи вищої алгебри тощо. Катерина із задоволенням відвідує математичний гурток,  який веде ентузіаст своєї справи, випускник ІПСА Андрій Борисович Ільєнко. Він і допомагає готуватися до змагань.

 Своє майбутнє Катерина Матвіїв пов'язує з ІТ-технологіями і ближчим часом планує знайти практичне застосування отриманим знанням. А математика стане для цього гарним підґрунтям.

 

В ІПСА люблять і плекають своїх вихованців, тож можна сподіватися, що все задумане студенткою знайде успішне втілення.