Подорожувати небом не пасажиром, а самостійно, можна на багатьох типах апаратів, легших або важчих за повітря. Для того щоб насолодитися вільним польотом, потрібно спершу навчитися літати. В клубі дельтапланерного спорту НТУУ КПІ "Альтаїр" вчать літати на дельтапланах.

Що це таке?

Дельтаплан – це безмоторний планер аеродинамічної схеми "безхвостка" з гнучким крилом, що стартує та приземляється за допомогою ніг пілота. Керується він балансирно, тобто переміщенням центра ваги самого пілота.

Сучасні дельтаплани – це вже давно не апарати "з розкладушок, простирадл та шворочок", з яких більше сорока років тому починалось масове захоплення спортом. Сьогодні це синтез новітніх технологій та перевірених рішень, що відповідають суворим авіаційним вимогам до міцності конструкції та безпеки польотів. Для проектування їх аеродинаміки та конструкції використовується сучасний інженерний інструментарій.

При цьому навчальні моделі оптимізуються для отримання простих злітно-посадочних характеристик та максимально передбачуваних реакцій на керування. Спортивні ж апарати, на яких пілоти виграють змагання світового рівня, акцентовані на досягнення максимальної аеродинамічної якості (К=15..16), швидкостей польоту (до 140..150 км/год) та набору висоти (1500..2000 метрів підйому в терміках – повсякденна реальність маршрутних польотів), легкості керування в багатогодинних маршрутах довжиною в сотні кілометрів. До речі, у 2009 р. випускник нашого клубу Сергій Семенів показав результат у 233 км відкритої дальності, а у квітні 2016 р. наш одноклубник Євген Лисенко виконав політ до наперед заявленої цілі протяжністю 202 км. Для можливості тонкого настроювання апарата під поточні умови та завдання польоту всі спортивні дельтаплани оснащуються механізмом зміни в польоті стрілоподібності крила, а для забезпечення безпеки посадки на обмежені майданчики можуть використовувати гальмівний парашут. Безпека пілота у повітрі забезпечується наявністю рятувального парашута.

Але для оволодіння висококласною технікою спочатку потрібно навчитися літати на апаратах навчального класу. Викладанням цієї науки клуб дельтапланерного спорту НТУУ "КПІ" "Альтаїр" займається вже більше сорока років.

Що це за клуб?

Клуб "Альтаїр" – це аматорське товариство, що об'єднує людей, які вміють літати на дельтапланах, та тих, хто прагне навчитися цього. З самого початку його членами були студенти та викладачі тільки КПІ. Згодом клуб фактично набув статусу міського дельтапланерного клубу для Києва та області. Приміщення для проведення теоретичної підготовки, обслуговування та ремонту навчальної техніки нам надають факультет авіаційних і космічних систем та осередок ТСОУ НТУУ "КПІ". Лекції та спілкування з приводу проведених, підготовка до наступних польотів проходять один-два рази на тиждень, залежно від поточного етапу навчального процесу. На заняттях вивчаються основи метеорології, теоретичні основи польоту, стійкості та керованості дельтапланів, правила виконання навчальних польотів, техніка та тактика спортивних польотів, конструкція та прийоми ремонту дельтапланів.

Останні знання потрібні ще й тому, що всі ремонти та утримання клубної навчальної техніки у льотній кондиції виконуються власними силами учльотів під керівництвом старших товаришів. Для цього достатньо лише початкових слюсарних навичок та нескладних інструментів. А новачки, які не мають потрібних умінь, отримують чудовий шанс  набути їх у ході навчання.

Як тут вчать?

Варто підкреслити, що навчання польотам на дельтапланах – це доволі тривалий процес, що вимагає серйозного докладання власних зусиль та особистого часу. Просто "прийти політати на дельтапланчиках" не вийде, доведеться вчитися. Варто розраховувати на те, що треба буде провестияк мінімум два-три тижні на "Горі" та докласти серйозних зусиль під час пробіжок  рівним та похилим майданчиками з апаратом масою 26 кілограмів. І це тільки для виконання першого польотика, тривалістю дві-три секунди. А весь подальший прогрес у навчанні буде залежати від стабільності відвідування занять, особистих психофізичних кондицій та наявності сприятливої погоди. Попри створений ЗМІ образ "ляльковості", дельтапланеризм – це доволі серйозний технічний вид спорту, прогрес у ньому не допускає поспіху. В авіації,  у тому числі надлегкій, не можна стрибати через ступені навчання.

Практичні заняття клубу "Альтаїр" проводяться під Києвом на дельтадромі "Кругле городище" (на жаргоні дельтапланеристів – "Гора" – з великої літери). Зазвичай у вихідні дні, 1-2 рази на тиждень, протягом усього року. Зазначу, що осінньо-зимова пора року є найбільш сприятливою для початкових етапів навчання. Саме тоді погодні умови найстабільніші та передбачувані, що дуже важливо для безпеки новачків, які виконують свої перші кроки в небо. А весна та літо – це сезони для льотних зборів та змагань, виконання спортивних польотів та розвитку учльотами вже набутих навичок.

Тісне знайомство учльотів з технікою "зсередини" збільшує рівень довіри учльотів до неї та впевненість в її надійності. А ремонтувати крила початкового рівня доводиться, бо всі вони спеціально спроектовані так, щоб згладжувати наслідки помилок молодих пілотів, амортизувати можливі удари, при правильних захисних діях спортсмена поглинати енергію падіння за рахунок контрольованого руйнування конструкції. Навчанню та тренажам прийомів самострахування, що дозволяють учльотам вберегтися від травм при не зовсім штатних приземленнях, присвячена значна частина теоретичних та практичних занять.

Весь навчальний процес в "Альтаїрі" цілком забезпечений клубними апаратами та спорядженням. Учльотам не потрібно купувати дельтаплани, підвісні системи, шоломи, достатньо тільки бажання літати і готовності вчитися. Навчальна техніка підтримується у льотному стані, за необхідності ремонтується або поновлюється після вичерпання її ресурсу власними зусиллями членів клубу.

Як почати?

Для початку варто витратити один вихідний день на відвідування "Гори" та знайомство з інструкторами клубу. Приїжджати для "подивитись та спробувати" можна і потрібно! Навіть у перші "відвідини" ви зможете почати заняття з наземної підготовки, побачити дельтаплани та навчальні польоти "наживо", якщо буде відповідна погода.

Дістатися до дельтадрому "Кругле городище" досить просто громадським транспортом, поїздка на одній маршрутці від станції метро навряд чи когось обтяжить. Контакти клубу, а також величезну кількість інформації про навчання і польоти можна в повному обсязі отримати на сторінці клубного сайту hangglider.kiev.ua.

Будь-які формальні обмеження через рівень фізичної підготовки відсутні, пробувати можна всім. Як показує багаторічний досвід, займатися дельтапланерним спортом під силу людині, яка може, наприклад, їздити на гірському велосипеді не тільки по гладенькому асфальту. Так само немає особливих лімітів і у віці. У клубі успішно навчалися учльоти віком 18..50+ років, було б бажання та сили.

А далі… Треба просто зв'язатися з клубом та приїхати на "Гору". Подивитися, спробувати. Можливо, що це саме те, про що вам мріялось у снах про польоти. Навчитися літати можна тільки намагаючись літати, а не мріючи чи теоретизуючи на цю тему!

Володимир Марчук,  голова клубу дельтапланерного спорту НТУУ КПІ "Альтаїр"