У фонді рідкісних і цінних видань Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І.Денисенка НТУУ "КПІ" зберігаються книги з різних галузей освіти і науки, в тому числі навчальні посібники, видані у XVIII – на поч. ХХ ст. Серед книг помітне місце займає колекція літератури з мистецтва і архітектури XIX – початку XX століття. Вони в нашій бібліотеці опинилися невипадково. Адже з 1898 р. у КПІ було інженерне відділення, на якому діяла кафедра будівельного мистецтва і архітектури.

Ось книга, яку вивчали студенти інженерного відділення на початку ХХ ст., – "Гражданская архитектура. Части зданий" (4 томи з 2887 кресленнями в тексті) та Атлас креслень (115 аркушів 2221 креслення) інженера-архітектора М.Е.Романовича, видана у 1903 р. І том містить розділи: Основи будинків; Стіни; Окремі підпори; Карнизи і верхні частини стін; Стеля; Підлога. ІІ том: Арки; Дахи (крокви і покрівля); Сходи; Отвори в стінах. ІІІ том: Туалети; Громовідводи; Опалення будівель. IV том: Водяне опалення; Вентиляція житлових приміщень; Служби; Помости і риштування; Таблиці.

А ось альбом рисунків "Будівлі сучасного Риму або Збірник палаців, будинків, монастирів і інших найбільш значимих суспільних споруд Риму" Поля Ле Таруїлла. Опублікований 1840 року французькою мовою, він викликав загальну зацікавленість архітектурою епохи Ренесансу.

Старовинні видання з мистецтва і архітектури у НТБ - Биографии композиторовЩе одне видання з цього розділу – "Беседа об архитектуре" 1863 року Ежена Еммануїла Віоле-ле-Дюка (2 томи). Автор праці – видатний архітектор, історик, археолог, реставратор, інженер, декоратор і художник. Реставрував низку французьких готичних соборів, укріплення Каркассонна, замок П'єрфон. Був прихильником французького романтизму в архітектурі, а деякі його проекти були провісниками стилю модерн, а пізніше і конструктивізму.

Є цікава книга історика архітектури Івана Петровича Володіхіна "Архитектурный стиль" ч. I, видана в 1898 р. Книга присвячена архітектурним стилям Стародавнього Єгипту, Ассирії, Індії, Персії, Фінікії і Малої Азії. Більша частина книги – це історія і етапи розвитку грецького та римського архітектурного стилю, включаючи етруський (тосканський).

Низку книг присвячено історії мистецтв.

Книга К. Байє "История искусств" побачила світ у 1902 р. У ній у популярній формі подається історія мистецтв від витоків до XVIII ст. У книзі 350 ілюстрацій в тексті, 28 фототипій і 2 кольорові таблиці. Книга читається з великою цікавістю.

Ще одна чудова книга – "Чтения об искусстве" І.Тена, видана у 1897 р. Автор книги – французький філософ-позитивіст, творець культурно-історичної школи в мистецтві Іпполіт Тен – висунув ідею про залежність змін у мистецтві від зміни громадських потреб, побуту і уявлень. Він розглядав мистецтво як органічну складову людського суспільства і виділив соціальні умови, які характерні для нього в певний історичний період. У ній п'ять курсів лекцій, що присвячені філософії мистецтва взагалі, філософії мистецтва в Італії, Нідерландах, Греції, ідеалам у мистецтві.

Книга "Краткая история искусств" за редакцією В.В. Бітнера 1903 р. із серії "Энциклопедическая библиотека для самообразования" дає короткий огляд історії художньої діяльності людства, ілюстрована малюнками і світлинами.

Надзвичайно цікавою є чотиритомна класична праця відомого російського мистецтвознавця, художника і театрального критика Олександра Бенуа "История живописи", що видана у 1912–1916 рр. У виданні представлена історія практично всіх напрямків живопису з найдавніших часів до кінця XIX століття. У всіх томах багато кольорових ілюстрацій на вклейках і чорно-білих у тексті. Кольорові – репродукції відомих картин великих художників, чорно-білі – рисунки, фототипії, замальовки, фото, портрети.

Поціновувачів музики може зацікавити книга "Биографии композиторов IV-XX века" за редакцією А.Ільїнського та Г. Пахульського, видана у 1904 р. Книга складається з трьох частин. Іноземний відділ починається з біографій Св. Амвросія і папи Григорія I Великого як перших авторів церковних співів, і закінчується біографією видатного німецького композитора Ріхарда Штрауса. Російський відділ відкривається біографією італійського композитора Франческо Арайї, який був придворним капельмейстером часів імператриць Анни Іоанівни і Єлизавети Петрівни. У 1735 р. італійська оперна трупа під керівництвом Арайї приїхала у Санкт-Петербург і започаткувала оперне мистецтво у Росії. Польський відділ представлений біографією Св. Войтеха, творця тексту і музики першого польського гімну.

Ще одна цікава книга – "Моя жизнь. Мемуары" (в трьох томах), написана видатним німецьким композитором Ріхардом Вагнером, що була видана в 1911 р. На сторінках книги – роздуми про музику і її місце в людському житті, про натхнення і пошуки форм виразності, розповіді про людей, видатних і пересічних, що зустрілися Вагнеру на життєвому шляху.

Книга Якима Волинського "Леонардо да Винчи" присвячена життєвому шляху геніального італійця –  живописця, скульптора, інженера та вченого. Після виходу книги її відразу переклали італійською, а автор отримав звання почесного громадянина міста Мілана. Документи та матеріали, що зібрав Яким Волинський досліджуючи життя Леонардо да Вінчі, стали основою для створення музею. У нас зберігається друге видання книги, надруковане в київському видавництві Стефана Кульженка – в одному з найвідоміших на той час у Російській імперії. Воно доповнене новими матеріалами, свідченнями і заповітом самого Леонардо да Вінчі. У книзі є каталог художніх творів та репродукції живопису талановитого митця.

Низку творів з питань мистецтва і архітектури представлено на виставці в читальній залі № 2. Запрошуємо читачів ознайомитися з її експозицією.

Оксана Дигас, бібліотекар І категорії

Старовинні видання з мистецтва і архітектури у НТБ - Биографии композиторовСтаровинні видання з мистецтва і архітектури у НТБ - Биографии композиторовСтаровинні видання з мистецтва і архітектури у НТБ - История живописи