Кожний із нас, хто хоча б одного разу побував на кладовищі, міг помітити повну занедбаність деяких могил. Зазвичай люди дорікають родичам похованих, які не доглядають такі могили. Та слід зазначити, що чимало поховань сталися дуже давно, тож і родичів у покійного в нашому місті вже не залишилося. А у відповідних державних закладів у справі впорядкування могил, так би мовити, руки (чи фінанси?) не доходять.

Тому спільний проект Українського товариства охорони пам'яток історії і культури та НТУУ "КПІ", який передбачає виконання робіт з прибирання кладовищних ділянок, є місією актуальною і дуже благородною. Справжніми ентузіастами у цій справі стали члени Товариства – Людмила Григорівна Молочна і Валентина Григорівна Рева.

Наприкінці року, в одну із субот, група студентів теплоенергетичного факультету НТУУ "КПІ" у кількості 22 осіб під керівництвом Людмили Григорівни і Валентини Григорівни, попри мокрий сніг, займалася впорядкуванням дільниць на Лук'янівському кладовищі-заповіднику.

 "Це вже 10-й наш десант з прибирання могил, – розповідає Людмила Григорівна. – Спочатку студенти прибирали поховання колишніх викладачів чи випускників КПІ, а тепер вирішили взяти під свою опіку окремі недоглянуті ділянки кладовища. Ті студенти-політехніки, які займаються прибиранням, приїхали з Рівненської, Кіровоградської, Вінницької, Хмельницької, Волинської областей, міста Києва. Вони нині навчаються в КПІ і з великою повагою ставляться до київської землі, яка прийняла до себе попередників їх нинішніх викладачів. Студенти КПІ звернулися до низки інших вишів Києва з пропозицією теж взяти участь у цій акції, і деякі з них відгукнулися та допомогли інструментом для прибирання".

Богдан Кайдик – один із студентів, який цього дня активно працював, говорить: "Я вважаю, що люди, які багато зробили для нашого університету та поховані тут, а їхні могили покинуті, заслуговують на нашу пам’ять. Це наш обов'язок. І навіть якщо нашої участі ніхто не помітить, – це важливо передусім для нас самих". Богдана доповнює ще один студент, Олександр Сивогорлий: "На цьому кладовищі лежить багато справжніх світил КПІ, і далеко не завжди є кому доглядати їхні могили. Тому хотілося б закликати побільше людей допомагати, пам'ятати про славних людей минулого".

Володимир Школьний

Дата події