Серед переможців IV Фестивалю інноваційних проектів "Sikorsky Challenge 2015", який восени пройшов на базі нашого університету, названо й проект "Штурмова гвинтівка", виконаний ТОВ "Політеко Аеро" та Науковим парком "Київська політехніка". На його впровадження Фонд науково-технічного розвитку України ім. В.С. Михалевича виділив понад 2,6 млн грн.

Як розповідають розробники, за часів незалежності в Україні так і не було розроблено власної штурмової гвинтівки. Основною причиною цього, на їх думку, стала відсутність потреби в такому продукті у мирний час, оскільки на складах було в достатній кількості штатного АК-74. Однак за час проведення АТО на сході нашої держави виник значний дефіцит цього товару, і на найвищому рівні постало питання розробки власної зброї відповідного класу.

Для вирішення такого завдання існує кілька шляхів. По-перше, можна виготовляти товар за ліцензією. Проте в цьому випадку не можна бути повністю незалежним, адже ліцензію можуть і скасувати. По-друге, можна вдатися до переробок старих, знятих з озброєння зразків зброї такого класу. Але рано чи пізно вони закінчаться. Найкращим рішенням, на думку авторів проекту, є розробка зброї власної конструкції. У цьому випадку ми повністю незалежні від зовнішніх чинників.

За часів незалежності, як уже зазначалось, не було розроблено жодної конструкції власної штурмової гвинтівки. Однак було декілька спроб переробити, а точніше осучаснити штатний для нашої армії АК-74. Виникли такі зразки, як "Вепр" і "Малюк". Для обох переробка полягала в заміні гвинтівкового ложе АК-74 на ложе у компоновці "булл-пап" та перенесенні органів керування у більш зручні (для ложе "булл-пап") місця. Все інше, зокрема ствол, ствольна коробка, затворна група, ударно-спусковий механізм, залишалося незмінним.

Зразок, представлений на фестивалі, є новою конструкцією штурмової гвинтівки. Суттєвими її особливостями є зручна ергономіка (всі органи керування розташовані біля пістолетного руків'я), можливість швидкої зміни ствола, наявність затворної затримки, ударно-спусковий механізм з можливістю ведення одиночного вогню, вогню короткими чергами та автоматичного.

Інф. Наукового парку "Київська політехніка"