Експозиція Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ" поповнилась новим експонатом. У відділі історії авіації та космонавтики ім. І.І. Сікорського увагу відвідувачів привертає музичний інструмент – старовинне піаніно. Здавалося б, яке відношення має ця річ до авіаційної та ракетно-космічної техніки? Виявляється – безпосереднє, оскільки має власну дивовижну історію…

У всесвітньо відомого авіаконструктора Ігоря Івановича Сікорського був старший брат Сергій. Він був морським офіцером, а коли пішов у відставку в 1913 році, оселився в Києві, у великому кам'яному будинку, що потопав у заростях троянд, по вул. Новозабарській на Куренівці. Сергій Іванович дуже любив музику, а його молода та вродлива дружина гарно грала на фортепіано.

Ігор Сікорський, ставши головним конструктором літака "Ілля Муромець", в один із приїздів із Санкт-Петербурга до Києва в 1914 році, отримав запрошення на день народження дружини брата. Подарунком від нього стало піаніно відомої німецької музичної фабрики "C. J. Quandt, Berlin, Kgl. Hoflirferant", яка їх виробляла з 1885 року.

Інструмент дуже сподобався родичам Сікорського і багато років пробув у їхній оселі, чаруючи всіх своїм звуком. На жаль, під час Першої світової війни брат Сергій загинув, а після революційних подій 1917 року його сім'я переїхала в інше місце. Піаніно Сікорського потрапило до родини поляків Капієвських, які також мешкали на Куренівці. Там інструмент пережив усе бурхливе ХХ століття. На ньому грали та зберігали його історію, як могли.

Піаніно СікорськогоУ 1970-ті роки, коли почалася промислова забудова Куренівки, усі приватні будинки по вул. Новозабарській було зруйновано, а їхні мешканці отримали нові квартири на Оболоні. Так нащадки Капієвських перевезли піаніно Сікорського до своєї нової оселі, де інструмент перебував до 2014 року, доки не був переданий  відділу історії авіації та космонавтики ім. І.І. Сікорського Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ".

Піаніно було у поганому, але не безнадійному стані. Інструмент потребував реставрації та настроєння. У 2015 році цю роботу було зроблено завдяки спонсорській допомозі Богдана Вікторовича Андрійцева – представника інвестиційної компанії Iland Management, члена Наглядової ради НТУУ "КПІ", який знайшов цей унікальний експонат для нашого музею. Майстри – реставратори та настроювачі   Ярослав Дмитрович Пінчук та Сергій Миколайович Бєлов – зробили неможливе: піаніно Сікорського знову звучить, як і понад 100 років тому! З'явилося багато охочих виконати  на ньому музичні твори або лише доторкнутися – адже воно пам'ятає руки нашого знаменитого політехніка – Ігоря Івановича Сікорського!

Уперше публічне представлення історичного інструменту відбулося в рамках Міжнародного науково-практичного семінару "Оцифроване надбання: збереження, доступ, репрезентація", що проходив на базі Державного політехнічного музею 26–27 листопада 2015 року. Учасникам семінару продемонстрували свою музичну майстерність студенти НТУУ "КПІ" Валентин Гуц, Володимир Фоменко та Даниїл Панчук.

А.В.Ковальов, партнер інвестиційної компанії Iland Management по проекту "Власний енергетичний простір", нащадок сім'ї Капієвських
С.І.Грачов, м.н.с. ДПМ при НТУУ "КПІ"
На фото: Зліва направо сестри Ольга, Лідія, Олена - брати Сергій та Ігор (праворуч) Сікорські, Київ, 1906 р. Ігор Сікорський - кадет Морського корпусу

Дата події