Шестикурсник ФТІ Олександр Кіреєнко – людина серйозна та самодостатня. У цьому семестрі його удостоєно іменної стипендії ректора НТУУ "КПІ". Себе Олександр характеризує як цілеспрямованого, відповідального та пунктуального. Уміє працювати в команді. До справ підходить зважено та ґрунтовно.

Так, про вибір професії почав задумуватися ще під час навчання в школі. Маючи нахил до точних наук, вирішив вступати до НТУУ "Київський політехнічний інститут", де обрав фізико-технічний інститут. Юнака зацікавив факультет з безпеки інформаційних та комунікаційних систем. "Ще за рік до вступу, – розповідає Олександр, – я почав відвідувати курси довузівської підготовки при КПІ. Закінчив школу з золотою медаллю, успішно склав ЗНО, вступив до КПІ. Навчання виявилося досить складним". У першому семестрі часу вистачало лише на заняття. "Морально я був готовий до складних предметів, та несподівано незручностей додав розклад занять, – згадує студент. – Пар було багато, майже без "вікон", до того ж обов'язкове відвідування занять з фізичної підготовки. У кращому випадку доводилося бігти до спорткомплексу від одинадцятого, в гіршому – від першого корпусу. Особливо складно давалося тренування на першій парі в суботу. Потім додалися ще й нормативи з плавання. Але несподівано я отримав травму, тож навантаження на заняттях з ФП зменшилося, але закрило шлях на військову кафедру. Це, у свою чергу, обмежує майбутній вибір місця роботи за спеціальністю".

На другому курсі основною подією для Олександра стало написання й захист проекту з веб-програмування. Багато працював у читальному залі НТБ, розробляючи сайт уявного кінотеатру. Робота йшла повільно, але за семестр впорався.

"В університетських олімпіадах, – розмірковує студент, – участі не брав, але кілька разів виступав у складі команди на змаганнях з інформаційної безпеки (хакерські змагання – CTF seccon, epita та ін.). Участь була добровільно-примусовою, адже від результатів залежав залік по бінарних вразливостях і технічному аудиту".

На четвертому курсі Олександр успішно виступив на кількох науково-практичних конференціях, що дозволило, на його думку, пройти в магістратуру на бюджет першим у списку. ("Без цих балів я б все одно пройшов, але вже не першим".) Завершився бакалаврат успішним захистом роботи на тему "Система захисту інформації в умовах динамічних ризиків".

П'ятий курс ознаменувався відвідуванням Стартап Школи "Sikorsky Сhallenge" та виступом на черговій науково-практичній конференції. Навчання закінчив на "відмінно". Нині магістрант готується до участі в XV Всеукраїнській студентській конференції "Innovations in Science and Technology" та Глушковських читаннях. Продовжує працювати над магістерською роботою.

Заняття в університеті вимагають повної самовіддачі, тож на сторонні захоплення та підробітки в Олександра часу не лишається. Але він поглиблено вивчає англійську мову (запасний варіант для професії). З планами на майбутнє остаточно не визначився. У ближчій перспективі – навчання в аспірантурі КПІ, а потім, можливо, робота в альма-матер.

Інф. ФТІ