Кафедра конструювання верстатів та машин активно впроваджує в навчальний процес передові розробки провідних фірм по конструюванню та програмному забезпеченню верстатів з ЧПК. Цьому сприяє і співробітництво з німецькою фірмою "Хайденхайн", яка розробляє і виготовляє високоточні датчики обертання, лінійних та кутових переміщень, пристрої цифрової індикації та системи числового програмного керування. Фірма постачає свою продукцію верстатобудівникам та виробникам автоматизованого обладнання, її використовують на підприємствах з виробництва напівпровідників та електроніки.

В Україні фірму "Хайденхайн" представляє "Гертнер Сервіс ГМБХ", головний офіс якої знаходиться в Києві. Поряд з основною роботою з продажу та постачання обладнання, інструментів і сервісного обслуговування, працівники фірми організовують навчання та перепідготовку фахівців.

У рамках договору про співробітництво викладачі та студенти нашої кафедри мають можливість оперативно знайомитись з новими сучасними розробками. Особливо ефективною формою співпраці є проведення спільних семінарів, які стають уже традиційними.

Ось і нещодавно було проведено спільний семінар, на якому наш випускник, а нині співробітник фірми Олексій Швед та комерційний директор О.Л.Науменко виступили зі змістовними доповідями. В обговоренні активну участь узяли студенти-старшокурсники, які знайомі з програмним забезпеченням фірми "Хайденхайн" та мають практичні навички програмування при виконанні курсових і бакалаврських робіт завдяки пристроям для програмування, безкоштовно переданим фірмою для використання в навчальному процесі. Під час дискусії студенти мали змогу отримати відповіді не тільки на фахові, але й загальні запитання щодо майбутнього працевлаштування та трудової діяльності, які для них на сьогодні є досить актуальними.

Проведений семінар ще раз продемонстрував: співробітництво з підприємствами та фірмами, що займають передові позиції на світовому ринку, дозволяє суттєво підвищити якість навчання і допомагає майбутнім фахівцям швидше адаптуватися до умов сучасного виробництва.

В.А.Ковальов, доцент ММІ