Існує багато можливостей для студентської молоді заявити про себе: успіхи в навчанні, наукові досягнення, спортивні перемоги, мистецькі та громадські акції. Серед іншого – можливість помірятися силами з ровесниками на вузівських та всеукраїнських предметних олімпіадах і конкурсах, яких чимало проходить в НТУУ "КПІ".

Років з п'ятдесят тому студенти-політехніки жартували про найскладніші навчальні предмети: склав опір матеріалів – можна одружуватися. Такі ж історії ходили про ТОЕ й теоретичну механіку. Щоб визначитися, хто краще засвоїв курс з теормеху, понад півсотні студентів нашого університету з ФАКС, ФБМІ, ЗФ, ТЕФ, ІЕЕ та ММІ зібралися на університетську олімпіаду. За три години вони мали розв'язати 6 задач зі статики, кінематики та динаміки.

Розповідає третьокурсниця ФАКС Катерина Відякіна:  "Кілька учасників після 10-хвилинного розглядання умов завдань вирішили не напружуватися і пішли з олімпіади. Та решта – не здавалися. І я серед них. Вдалося розв'язати усі задачі. За результатами олімпіади я посіла третє місце. Хочу подякувати нашому викладачеві Д.І.Ільчишиній, що навчила нас розуміти теоретичну механіку та застосовувати свої  знання на практиці".

Кращий результат показали: І місце – О.Іокімас (ФАКС); ІІ місце – Р.Котвицький (ФАКС) та П.Федосенко (гр. МП-32). Вони і представляли КПІ на другому турі олімпіади, що в квітні пройшов у Кременчуцькому НУ ім. М.Остроградського. Забігаючи наперед – перемогу  на Всеукраїнській олімпіаді з теоретичної механіки здобув студент ФАКС Олексій Іокімас. Це було нелегке випробування, та він гідно витримав усі перипетії і привіз нагороду до КПІ. "Пишаюся своїм колегою", – сказав його однокашник Р.Котвицький і поділився враженнями від поїздки.

– Найбільше запам'яталися не хід змагань та завдання (вони дійсно були не з легких), – розповів студент, – а жахливі побутові умови. Хоча організатори відповідально поставилися до приїжджих: надали всю необхідну інформацію та практичні поради. Містяни виявилися привітними й доброзичливими до іногородніх.  Та гуртожиток, куди нас поселили, не ремонтували, мабуть, років з тридцять. У середині квітня опалення вже не працювало, температура в кімнаті не відрізнялася від зовнішньої, гарячу воду подавали за графіком. Вночі був страшенний колотун, на ранок почувалися свіжопідмороженими. Та ще й харчуванням нас не забезпечили. Тож виконавши "обов'язкову програму" – з олімпіадними завданнями ми впоралися пристойно, – не стали чекати нагородження та інших заходів і повернулися до Києва. Найкращі враження лишися від спілкування з учасниками олімпіади. Ми швидко здружилися і досі контактуємо.

Наші співрозмовники сподіваються і наступного року взяти участь в олімпіаді, перевірити себе, свої знання та навички. Адміністрація ФАКС вітає переможців та зичить їм подальших успіхів. Знай наших, кажуть тут.

Інф. ФАКС