Щороку свято Масляної в Україні проходить у різний час. Це залежить від дати початку Великого посту, який передує світлому святу Воскресіння Христового.

Святкування Масляної у 2015 році в Україні припало на період з 16 по 22 лютого. Триває Масляний тиждень 7 днів, кожен з яких має свою назву. За традицією в Україні в цей час люди проводжають зиму і зустрічають весну, супроводжуючи це традиційними обрядами.  Незважаючи на язичницьке коріння, нині це – православне свято. Традиційною його стравою є млинці, а протягом тижня дозволяється їсти молочні продукти, рибу та вершкове масло. Від цього і назва – «Масляна».

Протягом Масляної проводились різноманітні обрядові дійства, ігри. Молодь влаштовувала вечорниці, прив’язавши під час гулянь  колодки-поліна тим парубкам і дівчатам, які не були одружені. Відкупитись від колодки можна було, виконавши завдання: дівчата  співали пісень, танцювали; хлопці показували свою силу і спритність.

Ось і студенти-іноземці Центру міжнародної освіти НТУУ «КПІ» вирішили взяти участь у святкуванні і 21 лютого вирушили на ознайомлювальну екскурсію до музею під відкритим небом «Мамаєва Слобода».

У музейному комплексі всі поринули в атмосферу веселощів. Дівчата, гарно вбрані в національний український одяг, прив’язали неодруженим чоловікам до лівої руки полінця і запропонували їх «відкупити». За це юнаки мали показати, на що вони здатні. Хлопці прийняли виклик і показали свою майстерність у ходьбі на ходулях, силу у підніманні гирі та вправність в українських народних танцях.

Вразило екскурсантів і ремесло коваля, який відкрив для них таємницю виготовлення ножів, які були оберегами скіфів.

Іноземні студенти відвідали українське подвір’я і були здивовані розмаїттям вишитих рушників в українських хатах. Студенти каталися на старовинній українській гойдалці. А найбільше радісних емоцій отримали від поїздки на справжньому українському возі, до якого був запряжений гнідий кінь.

Та яка ж Масляна без млинців! Наприкінці екскурсії студенти-іноземці поласували смачними млинцями зі сметаною та налисниками з маком.

Студенти полишали музей  втомленими, але щасливими.

Юлія Суддя, викладач ЦМО НТУУ «КПІ»

Дата події