Ритм сучасного життя практично не залишає нашим жінкам вільного часу для улюблених захоплень, а більшості з них не вистачає часу і для занять спортом, для підтримки фігури у відмінній формі. Зайва вага, головний біль, безсоння, порушення зору, слабкість, хвороби кістково-м'язового апарату, хребта, суглобів, серцево-судинні захворювання тощо – ось сумні супутники малорухомого способу життя, постійного знаходження на робочих місцях в одному положенні, сидіння за комп'ютером.

Отримати необхідні фізичні навантаження для нормальної працездатності організму можна, навіть не покидаючи робочого місця. Для цього знадобиться звичайний стілець зі спинкою. Отже, вправи за допомогою стільця – це комплекс, завдяки якому людина здатна залишатись у формі без спеціального спортивного інвентарю. Це прекрасне рішення для тих, у кого немає зайвого часу для тривалих тренувань у спортивних залах, але є бажання залишатись у прекрасній формі і гарному настрої.

Усі вправи прості, а для їх виконання потрібні тільки бажання, рішучість, систематичний підхід. Комплекс вправ необхідно добирати індивідуально, залежно від фізичної підготовки, самопочуття, поставлених цілей і завдань. Заняття складається з таких частин: підготовча (розминка), основна, вправи на розтягування (Stretching) і заключна (заминка). В основній частині використовуються вправи для зміцнення м'язів рук, черевного пресу, спини, ніг (нахили тулуба, скручування, різноманітні види віджимань, махи ногами, випади, напівприсідання тощо). Вправи можна виконувати біля стільця, з опором на нього, сидячи на ньому. Урізноманітнити заняття можна простими танцювальними рухами біля стільця, обходячи його – все залежить від настрою та вашої фантазії.

Для того щоб м'язи ніг не терпли, рекомендується вправа "біг на місці" (сидячи на стільці імітувати біг з почерговим підніманням зігнутих у колінних суглобах ніг). Після такої "пробіжки" необхідно:

  • постукати п'ятами по підлозі;
  • стискання і розтискання пальців ніг;
  • катання підошвою стопи будь-якого циліндричного предмету (олівця, маркера тощо).

Таким чином можливо позбавитись перенапружень м'язів гомілок і стоп та покращити кровообіг і відтік лімфи.

Різноманітні комплекси вправ на робочих місцях не тільки дозволяють завжди перебувати в тонусі та прекрасному настрої, але й допомагають згуртувати колектив й урізноманітнити монотонність робочих буднів. Такі заняття також можна рекомендувати студентам як ранкову гімнастику, фізкультхвилинки на перервах між парами, для самостійних занять дома або в гуртожитках.

Докладний опис комплексу див. на сайті кафедри фізичного виховання ФБМІ: www.fv.fbmi.kpi.ua.

Ірина Новікова, викладач кафедри фізичного виховання | На фото – автор