Таку назву має щорічна студентська науково-практична конференція, яку проводить кафедра української мови, літератури та культури ФЛ. Цьогоріч теми доповідей відповідали таким основним напрямкам наукових досліджень: "Філологія: мова і література", "Історія культури та культурологія", "Архітектура", "Фольклор", "Мистецтво" і об'єднали в науковому пошуку більше півсотні студентів різних факультетів.

Відкрила конференцію К.Коломієць (ФПМ) з доповіддю "Концепт "віра" в контексті філософії української мови". Особливий інтерес викликали "музичні теми": В.Пархоменка (ІПСА) про етапи розвитку музичного мистецтва в Україні (цей виступ доповнила пісня "Їхали козаки із Дону додому" у виконанні доповідача під власний акомпанемент); Ю.Охріменка (ФАКС) про ударний дзвоново-клавішний інструмент карильйон. Не залишила байдужими учасників конференції розвідка Ю.Куник (ФЕА) про історію та майстрів петриківського розпису, М.Шамшиної (ХТФ) про музей Ханенків як унікальне зібрання пам'яток культури; Л.Ковальчук (ІПСА) – "Хай-тек в Україні". Про іноземні впливи на українську культуру доповіла К.Сімакова (ФТІ), а про вплив християнства на культуру Київської Русі – Т.Савицький (ФПМ). Темою доповіді О.Жарюк (ФЛ) стала наукова діяльність та трагічна доля славетного українського вченого, сходознавця й перекладача Агатангела Кримського. Про усні форми існування мови доповіла студентка Л.Бур (ВПІ).

Привітали учасники конференції й переможців олімпіади з української мови "Майстер грамоти", присвяченої Дню української писемності та мови. Дев'яносто два студенти, представники факультетів усіх напрямків, складали тест на українськість. Найкращими знавцями рідної мови стали Анна Бусол, Софія Мацюця та Богдан Сніжко (ІПСА). Саме вони представлятимуть НТУУ "КПІ" на міському етапі Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика. Лише кілька балів відділили від переможців Софію Глушко та Вадима Коршунова (ІПСА), а "бронзу" вибороли – Віктор Курач (ФПМ), Ольга Клімова (ФЛ) та Єлизавета Терещенко (ФТІ).

А.Ф.Нечипоренко, доцент кафедри української мови, літератури та культури

Дата події