Науково-практична конференція студентів ФЕЛ "Риторика – наука для вільного й демократичного суспільства" відбулася 21 листопада 2014 р. Виступи студентів, їх погляди щодо вміння презентувати свої ділові якості та представляти себе як ділову людину стосувалися таких понять, як утвердження гуманістичних цінностей у суспільстві, вміння гідно триматися й репрезентувати себе під час виступу, захищаючи свою позицію. Сучасне покоління заявляє про власну позицію, зберігаючи при цьому власну гідність, чесність перед собою й суспільством. У молодих людей запит дуже чіткий – бути порядним, добре володіти спеціальністю, не бути байдужим до проблем своєї країни.

У конференції взяли участь 25 студентів. Панувала атмосфера доброзичливості й бажання поділитися думками, як в умовах жорсткої конкуренції репрезентувати себе, за яких умов досягати успіхів у демократичному й вільному суспільстві, як співпрацювати із зарубіжними компаніями, набуваючи досвіду й передаючи їм свій.

Цікавими були виступи, присвячені додержанню правди й моральних норм у риториці, О.Меліксетяна, К.Колтунова, О.Чернишова, Ю.Григорович, Є.Пунова, М.Могілевця, М.Байківця, І.Шевченко, В. Ященка, В.Парієнка, В.Рабощука. Інформативними й повчальними були виступи, що стосувалися розвитку риторики як науки на ґрунті українських реалій, П.Бокового, А.Мороза, В.Васильєва, В. Павлюченка, А. Кутенко, М.Костюкевича.

Позиція доповідачів, презентована у виступах, свідчить, що для молоді свобода висловлювання й представлення чітко сформованого погляду на проблему органічно поєднується з власним світовідчуттям; що юне покоління намагається бути чесним перед собою й суспільством та вміє сприймати думку опонента. Отже, бути чесним у своїй позиції – це вміння говорити те, що думаєш, те, що відчуваєш, те, чим живеш. Такі характеристики і є ознаками вільного й демократичного суспільства.

М.Кушлаба, викладач кафедри української мови, літератури та культури

Дата події