Над питаннями екології й охорони навколишнього середовища замислюється все більше людей. Адже від нас сьогоднішніх залежить, як житимуть, чим дихатимуть і харчуватимуться наступні покоління. Не залишаються байдужими до збереження довкілля, зокрема процесів очищення води, і студентки кафедри екології та технології рослинних полімерів ІХФ, які в цьому семестрі удостоєні стипендії ректора НТУУ "КПІ".

Яна БитикЯна Битик – студентка 6-го курсу. У своїй магістерській роботі досліджує вплив поверхнево-активних речовин на процес очищення води за допомогою зворотноосмотичних мембран. Науковий керівник – к.б.н., доцент В.В.Вембер. У вільний від навчання час любить спілкуватися з друзями.

Яна розповідає, що їй дуже приємно отримувати іменну стипендію. Це підтверджує, що напружена праця попередніх років дістала гідне визнання і її старання не були даремними. "Та це не тільки моя заслуга, – говорить студентка. – Це ще й заслуга викладачів, які протягом 6 років ділилися своїми знаннями. Особливо хочу подякувати викладачам моєї кафедри, адже вони повірили в мене, поділилися професійними навичками, відкрили цікавий світ знань. Велике за це їм дякую".

Студентам-політехнікам Яна бажає не зупинятися на досягнутому і прямувати до мети, незважаючи на перепони.

Катерина ЧірковаКатерина Чіркова теж шестикурсниця. Свої перші кроки в науку робить під керівництвом д.т.н., професора В.М.Радовенчика. Її магістерська робота присвячена технології очищення води від різних забруднювачів. Дослідження, що їх студентка виконує в Інституті колоїдної хімії та хімії води НАН України, дозволяють покращити водопідготовку та очищення стічних вод перед скиданням. Про свою роботу сказала грамотно, але зовсім незрозуміло як для пересічних читачів: "Займаюсь вивченням селективної здатності керамічних мембран, модифікованих гідроксополімерними сполуками алюмінію, по відношенню до іонів жорсткості, а також до ані­онних та катіонних барвників".

У вільний від навчання час дівчина займається спортом, любить малювати та читати.

"Отримати цю винагороду (іменну стипендіюРед.) – для мене велика честь. Це є доказом того, що мої зусилля не були марними і праця принесла результат. Проте це не лише моє досягнення, це ще й заслуга викладачів, які вкладали у моє навчання багато сил та часу. Тому хочеться висловити велику подяку викладачам кафедри та іншим викладачам університету, а також своїм керівникам – Т.О.Шаблій та В.М.Радовенчику. За те, що вони сприяли моєму науковому та професійному розвитку, навчали та вдосконалювали мої практичні здібності, допомагали опановувати матеріал".

Своїм колегам стипендіатка бажає сил та натхнення в навчанні, а також нових наукових звершень.

Інф. ІХФ