Співробітники Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ" регулярно беруть участь у міжнародних освітніх заходах, які сприяють впровадженню кращого світового досвіду в сучасну роботу музеїв. У вересні 2014 р. вони стали учасниками тренінгу "Формуючи майбутнє: голоси відвідувачів у музеях", який пройшов у київському Музеї Івана Гончара за підтримки Посольства США в Україні.

Тренінг провели американські й українські музейники Лінда Норріс, Трісіа Едвардс, Ігор Пошивайло, Євген Червоний і Тетяна Кочубинська, які представляли Смітсонівський інститут (Вашингтон), Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара" (Київ), Музей народної архітектури і побуту "Шевченківський гай" (Львів).

Учасники тренінгу отримали всебічну інформацію про всі етапи інтеграції голосів відвідувачів у музейні експозиції – від концептуальної розробки до практичних інтерактивів. Тепер вони можуть самі застосовувати унікальні практичні інструменти у використанні голосів відвідувачів для якісних змін у музеях і перетворювати їх на місце активного спілкування.

Цікавим етапом тренінгу стала творча робота учасників зі створення прототипів простих і доступних інтерактивних плакатів про певні категорії відвідувачів і формування програми з урахуванням їх думок щодо розвитку експозиції, змісту виставок і презентацій музейних збірок.

Тренінг допоміг учасникам отримати теоретичні перспективи, практичні інструменти і інформаційну підтримку колег у застосуванні голосів відвідувачів для якісних змін у музеях.

Після завершення заходу кожен з учасників тренінгу отримав сертифікат та виступив з пропозиціями щодо нововведень, які, згідно з набутим досвідом, вважає за доцільне провести у своїх музеях.

Л.С.Баштова, м.н.с. ДПМ при НТУУ "КПІ"