Середина осені видалася напруженою для науковців ФЛ. 28 жовтня 2014 р. відбулась ІV Міжнародна науково-методична конференція "Іншомовна освіта у вищій технічній школі: методи, підходи, технології". Захід розпочався вступним словом О.С.Синекоп, доцента КАМТС №2, яка привітала учасників і гостей конференції та запросила до слова Емілі Магазинер (Emily Magaziner), викладача англійської мови при Ресурсному центрі Janet C. Demiray English Teaching Resource Center при НаУКМА. Доповідь колеги із Америки була присвячена новим підходам і практикам щодо вивчення та навчання мови. Потім виступив колега із Польщі, нині ст. викладач кафедри української мови, літератури та культури Войцех Зволінський із темою "Специфіка навчання польської мови українців". Детальні приклади та жвава подача специфічних термінів і процесів навчання польської мови сприяли подальшому обговоренню цієї доповіді. Третій учасник пленарного засідання, гість із Лондона, надав доповідь на тему "Технології та принципи навчання мови" у вигляді відеозвернення та презентації Power Point із аудіосупроводом.

Далі виступи та обговорення проходили на секційному засіданні, яким керувала Я.С.Грищенко, к.філ.н., ст. викладач кафедри АТМС №1. Вона підготувала доповідь на тему "Лінгвістичні засади методики викладання іноземної мови у технічному ВНЗ". Свої дослідження та доповіді презентували також викладачі й аспіранти ФЛ: А.М.Володько, Т.Л.Коршук, Н.В.Чіжова, І.І.Антоненко, О.Ю.Чугай, М.В.Шевченко та ін. Усі учасники отримали матеріали конференції у друкованому або електронному вигляді. Учасники та гості конференції підтвердили позитивні процеси в реформуванні освіти України, зацікавленість викладачів і аспірантів у професійному розвитку та націленість на сучасні методи й технології навчання.

29 жовтня 2014 р. кафедрою англійської мови технічного спрямування №1 був організований та проведений науково-практичний семінар "Cоціально-екологічні проблеми сучасності  та концепція сталого розвитку в Україні та світі". До участі були запрошені студенти 1-2 курсів усіх факультетів, які англійською готували доповіді за темами: проблеми водних ресурсів, глобальне потепління, погіршення стану земельних ресурсів, та навіть екологія свідомості – проблеми жадібності, егоїстичності людей, що забруднюють світ, у якому живуть вони і житимуть їх діти. У підготовці доповідей та презентацій студентам допомагали їхні викладачі. Результати такої співпраці можна переглянути в електронному збірнику, підготовленому оргкомітетом. Для представлення на семінарі відібрали 14 кращих доповідей з факультетів, які обслуговують КАМТС №1, КАМТС №2, КАМГС №3.

Робота семінару розпочалася доповіддю Т.А.Нгуєна "Solar energy". Проблему погіршення стану ґрунту в Україні підняла К.Живатовська. Студенти Г.Березовський, Є.Булгаков, А.Ясинецький презентували результати досліджень проблем водних ресурсів і відходів в Україні та розглянули усі "за і проти" використання сланцевого газу. М.Пухова розпочала свою доповідь риторичним запитанням "Why is our planet dying because of ecological problems if environment friendly approach is so popular nowadays?"

М.Латоніна змусила слухачів замислитись над раціональним використанням земельних ресурсів в Україні, а Є.Вітер обрала для доповіді дуже спеціалізовану тему "Biosensor Techniques in Ecological research". Доповідь І.Печериці викликала багато запитань, оскільки була присвячена безпечному використанню ядерної енергії й атомних електростанцій. М.Хамровський розповів про нову технологію особливих видів білбордів, що сприяють очищенню повітря. Один такий білборд може замінити 1200 дерев. Питання глобального потепління стало темою доповіді Т.Наухацької. І.Шевченко підготував презентацію про переробку промислових відходів за результатами дослідження підземних вод та вод Дніпра, забруднених солями цинку на південному сході м.Черкаси. Студенти Д.Сич та М.Питайло представили теми "The amazing alternative ways of energy" та "Towards ecological consciousness". Актуальні питання, що виникали під час презентацій, обговорювали всі присутні – представники всіх факультетів, де викладається англійська мова технічного й гуманітарного спрямування. Студенти висловили бажання і в наступному році взяти участь у такому заході. Для всіх охочих на сайті КАМТС №1 викладено відеозвіт конференції.

Т.Л.Коршук, ФЛ