Сьогодні інноваційна діяльність українських підприємств відзначається дуже низькими показниками. Особливо це стосується малого інноваційного бізнесу, хоча, водночас, він відіграє важливу роль основного середовища  для української економіки загалом та для великого бізнесу зокрема.

Попри те, що навколо тільки й розмов про високий інноваційний потенціал країни і необхідність побудови нової економіки, що ґрунтується на знаннях, розвиток малих інноваційних компаній стикається із серйозними проблемами. Серед них – недосконалість законодавчої бази і корупція; слабкість українського ринку інновацій; низька мотивація підприємців; відсутність підтримки інноваційної діяльності з боку держави тощо.

Але не меншою, якщо не найбільшою, проблемою на шляху інноваційного розвитку малого та середнього підприємництва є відсутність відповідних традицій і середовища, в якому створення стартап-компаній – малих інноваційних підприємств, було б природним і бажаним для всіх суб'єктів інноваційного ринку.

Зрозуміло, що виникнення і розвиток таких традицій та середовища можливі лише за умови вирішення кадрової проблеми, тобто забезпечення підготовки великої кількості науковців та інженерів, націлених на створення інноваційних стартап-компаній та підприємств.

Річ у тім, що бізнес-освіта в Україні тільки починає розвиватись і часто є неефективною – суто теоретичною та/або такою, що копіює іноземні програми навчання, непридатні для вітчизняних умов. Причина цього криється в недостатній кількості, а іноді й відсутності серед викладачів університетів/бізнес-шкіл тренерів-практиків високотехнологічного бізнесу.

Ще однією проблемою є відтік мізків. Особливо непокоїть націленість на еміграцію  талановитої молоді, яка не бачить можливостей реалізувати свої наукові та підприємницькі нахили в Україні.

Для подолання цих проблем на базі нашого університету створено інноваційне середовище екосистеми Sikorsky Challenge. Важливим і необхідним його елементом є сучасна Стартап  Школа, головною метою діяльності якої є навчання студентів, аспірантів, випускників технічних вишів і винахідників, забезпечення набуття  ними практичного досвіду, ознайомлення їх з відповідними ефективними практиками та організація запуску високотехнологічних стартапів. На всіх етапах навчання забезпечується співпраця з бізнес-інкубатором і Науковим парком "Київська політехніка" та ефективна взаємодія з іноземними фахівцями з практичним досвідом створення і розвитку високотехнологічних стартап-компаній.

Програма навчання в Стартап Школі Sikorsky Challege складається з триступеневої підготовки майбутніх стартаперів:

  • 1-й ступінь "Вступ до інноваційного підприємництва" (2 місяці);
  • 2-й ступінь "Практика запуску стартапу" (3 місяці);
  • 3-й ступінь "Робота над прототипом та формування стартап-проекту під зацікавлених інвесторів" (5 місяців).

Завдання 1-го ступеня Стартап   Школи Sikorsky Challenge – забезпечити теоретичне та практичне навчання учасників інноваційного підприємництва, зміцнити їх мотивацію до вирощування бізнес-ідей та створення стартап-компаній. Відтак, окрім теоретичних знань і практичних навичок, на 1-му ступені Стартап Школи слухачі матимуть змогу отримати право участі в конкурсному відборі на навчання на 2-му ступені Стартап Школи і, врешті-решт, міжнародний сертифікат. Звісно, під час цього навчання вони познайомляться і з відомими підприємцями, експертами, менторами, а також дізнаються про їх досвід у створенні/участі/розвитку/продажу успішних стартап- компаній.

Тож запрошуємо до навчання у Стартап Школі Sikorsky Challenge креативних, бажаючих займатися інноваційним підприємництвом студентів, аспірантів і винахідників НТУУ "КПІ" та інших університетів!

Презентація Стартап Школи відбудеться під час смартмоба Sikorsky Challenge 14 жовтня о 16-00 в Політехнічному музеї НТУУ "КПІ".

Реєструйтеся на сайті www.sikorskychallenge.com/startup та приходьте. На заході будуть сюрпризи та розіграш корисних призів! 

Тетяна Кресан, ІПО НТУУ "КПІ"