Цьогорічна всеукраїнська студентська олімпіада з хімії  пройшла 22-25 квітня в Українському державному хіміко-технологічному університеті  (м. Дніпропетровськ). Змагання проводились у трьох номінаціях – "Загальна хімія" для студентів нехімічних спеціальностей, "Хімія" для студентів медичних, біотехнологічних, агрономічних та екологічних  спеціальностей та "Хімія" для студентів хімічних та хіміко-технологічних спеціальностей.

Іван ВизірВід НТУУ "КПІ" в олімпіаді брали участь студенти Іван Визір (гр. ХО-01, ХТФ) у номінації "Хімія" для технологів та Максим Лапєкін (гр. БМ-21, ФБТ) у номінації "Хімія" для біотехнологів. Кожен з наших учасників на олімпіаді НТУУ "КПІ" з хімії, яка відбулась 11 березня 2014 року, став переможцем у своєму сегменті. Команда НТУУ "КПІ" виступила традиційно сильно, показавши найкращий сумарний результат з усіх представлених на олімпіаді українських ВНЗ. Іван Визір зайняв у своїй номінації загальне ІІ місце, відставши від переможця на 1 бал і маючи третій результат у теоретичному турі та перший результат у турі експериментальному. Максим Лапєкін зайняв у своїй номінації загальне ІІІ місце, маючи другий результат у теоретичному турі та четвертий – в експериментальному. Команду НТУУ "КПІ" до олімпіади готував доцент кафедри фізичної хімії Микола Пономарьов. Він же представляв наш університет в журі олімпіади.

Необхідно з вдячністю згадати чудовий прийом, що його влаштували господарі. Крім чіткої роботи оргкомітету і журі, учасникам було запропоновано цікаве дозвілля – екскурсії містом, до Мінералогічного музею і Космічного центру України, Музею щастя (картинна галерея однієї з українських мисткинь) тощо.

Як зауважив Микола Пономарьов, жоден із призерів олімпіади не виконав повністю завдання експериментального туру в номінації "Хімія" для технологів; рівень розв'язків задач теоретичного туру теж міг би бути вищим. На жаль, кількість годин на лабораторні роботи із загальної та неорганічної, органічної і фізичної хімії  щороку зменшується, що негативно впливає на рівень професійної підготовки хіміків-технологів.

Інф. ХТФ