У 2014 р. українці всього світу відзначають 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Долучилися до цієї події і слухачі Підготовчого відділення для іноземців Центру міжнародної освіти та студенти-іноземні громадяни НТУУ "КПІ": ознайомилися з біографією поета, вивчили та декламували його вірші на вечорі, присвяченому ювілею поета; переглянули фільми про його життя; поклали квіти до його пам'ятника; побували в Літературно-меморіальному будинку-музеї Т.Шевченка.

Незабутні враження у студентів-іноземців та слухачів підготовчого відділення залишилися від подорожі по місцях перебування поета на Київщині. У кінці квітня вони відправилися туристичним маршрутом "Шевченко на Київщині", який пролягає через Київ, Бориспіль, Баришівку, Березань, Яготин та Переяслав-Хмельницький. У Борисполі Т.Шевченко був кілька разів проїздом. На честь перебування поета в місті встановлено пам'ятний знак – один з небагатьох пам'ятників маленькому Тарасу.

З Борисполя попрямували до Переяслава-Хмельницького. Його по праву називають "містом музеїв" та архітектурних пам'яток. Студенти відвідали Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав", Музей пізнання і освоєння космосу, Музей-діораму "Битва за Дніпро в районі м. Переяслава-Хмельницького восени 1943 року", Музей "Заповіту" Т.Г.Шевченка. Тричі зупинявся Тарас Шевченко у Переяславі у свого друга – лікаря Андрія Козачковського, поет творив тут свої неперевершені поеми "Кавказ" і "Наймичка", а також всесвітньо відомий "Заповіт". Зараз у цьому будинку Музей "Заповіту" Т.Г.Шевченка. Відвідувачам було цікаво зазирнути до кімнати, де народилися рядки безсмертного "Заповіту" – однієї з найяскравіших перлин творчості Кобзаря. Екскурсанти побачили оригінали картин, присвячені козацькому періоду історії України, написані поетом; експонати козацьких часів. У вітальні рояль та ноти відкрили Т.Шевченка як любителя музики та виконавця українських пісень. Після завершення екскурсії студенти виявили бажання продекламувати "Заповіт" своєю рідною мовою. Так, Тіако Чоконте Даніель із Камеруну прочитала його французькою. Тож слухачі підготовчого відділення та іноземні студенти НТУУ "КПІ" вкотре переконалися в геніальності Т.Шевченка, а розповідь про поета розширила їхні знання про Великого Кобзаря.

Студенти відвідали і Музей народної архітектури й побуту Середньої Наддніпрянщини, створений у 1964 р. На 30 гектарах розташовано 185 об'єктів, з них 104 пам'ятки народної архітектури ХVІІ-ХІХ ст., у тому числі 20 тисяч творів народного мистецтва, знарядь праці, ужиткових речей, зібраних у лісостеповій зоні України.

Під час екскурсії по Національному історико-етнографічному заповіднику "Переяслав" студентів ФАКС зацікавили унікальні експонати Музею пізнання і освоєння космосу: макет автоматичного апарата "Місяцехід", супутниковий апарат, скафандр і парашут космонавта Ю.Гагаріна, прилади, які використовуються в космічних апаратах, тощо.

Подорож стежками України поєднала молодь різних країн, студенти розширили свої знання про культуру України. Екскурсія справила незабутнє враження на іноземців. Їдучи додому, вони телефонували рідним і розповідали про побачене. В цей день у тринадцяти країнах світу почули про мальовничу, багату на талановитих та геніальних людей Україну.

Раїса Куторій, викладач країнознавства