Саме під таким гаслом 17-20 березня пройшли заходи Спільного факультету машинобудування в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке (ОфГУ, Німеччина). Розпочалися вони із захисту кандидатської дисертації випускника Спільного факультету Олексія Клімова "Магнітно-абразивна обробка інструменту з твердих сплавів", виконаної під подвійним керівництвом проф. Б.Карпушевського (ОфГУ) та проф. В.Майбороди (НТУУ "КПІ"). Після отримання двох магістерських дипломів (ОфГУ та НТУУ "КПІ") Олексій з 2009 р. навчався в аспірантурі Магдебурзького університету. Для Спільного факультету це успішний результат співпраці двох університетів при підготовці аспірантів за схемою бакалавр – магістр – PhD.

Наступного дня ректор університету ім. Отто-фон-Геріке проф. Й.Штракельян на засіданні Вченої ради вручив директору ММІ, одному з деканів-засновників Спільного українсько-німецького факультету машинобудування професору М.І.Бобирю найвищу відзнаку ОфГУ – диплом Почесного доктора Магдебурзького університету – за значні наукові досягнення та внесок у розбудову співпраці між нашими університетами. Церемонія проходила в історичному місці – будинку-музеї, де свого часу жив та працював відомий німецький фізик, інженер та філософ Отто фон Геріке. Починаючи з 1646 р. він протягом  32-х років був бургомістром Магдебурга, займався будівництвом мостів та укріплень, захоплювався експериментами з вакуумом, електрикою та магнетизмом. У 1654 р. провів відомий експеримент з Магдебурзькими напівкулями, який довів існування тиску повітря, встановив пружність повітря, здатність підтримувати горіння та проводити звук. І сьогодні ці експериментальні стенди працюють.

19-20 березня захистили свої магістерські дисертації студенти Спільного факультету: Едуард Мартов (ММІ) – "Проектування та моделювання свердел з новою геометрією" (кер. проф. Б.Карпушевський та доц. Є.Корбут), Володимир Болбут – "Оксидаційна стійкість і повзучість сплаву системи Мо-Т2" (кер. проф. М.Крюгер та чл.-кор. НАН України П.Лобода),  Вероніка Жук (ЗФ) –  "Виробничий вплив на якість точкового зварювання загартованих сталей" (кер. проф. С.Юттнер та доц. В.Пахаренко), Святослав Даниленко  (ММІ) – "Розробка програмної системи моніторингу стану інструменту для виявлення зносу фрез при фрезеруванні важкооброблюваних матеріалів" (кер. проф. Г.-К.Мьорінг та проф. О.Шевченко) та Юрій Тишкевич (ММІ) – "Дослідження абразивних методів обробки прецизійних деталей із важко оброблюваних матеріалів" (кер. проф. Б.Карпушевський та проф. Ю.Петраков). Слід зазначити, що на захист магістерської роботи в Німеччині відводиться одна година (20 хвилин на доповідь, потім запитання та обговорення).

За 12 років роботи Спільний факультет довів правильність вибраної моделі навчання (бакалаврат у Києві і магістратура в обох університетах), що підтверджується якістю підготовки 26 випускників та зростаючим зацікавленням серед абітурієнтів. Цього навчального року 76 першокурсників ММІ, ІФФ та ЗФ виявили бажання навчатися на нашому факультеті. Наші випускники працюють як в Україні на відомих міжнародних підприємствах (Kostal, Bosch, Remondis та ін.), так і в Німеччині (Deutzer Technische Kohle GmbH, VHF Camfacture AG, TU Berlin та ін.). Десять з них вирішили пов'язати своє майбутнє з науковими дослідженнями і вступили до аспірантури. Минулого року була підписана угода про співпрацю між нашим факультетом та Німецьким економічним клубом, який об'єднує 35 німецьких підприємств, що працюють в Україні.

Підсумовуючи візит делегації Київської політехніки до Університету ім. Отто-фон-Геріке, слід відзначити великий невикористаний потенціал співпраці між двома університетами в освіті та проведенні спільних наукових досліджень. Було прийнято рішення про розширення співпраці та підготовку й проведення в найближчий час спільних конференцій і семінарів. Німецькі колеги побажали українській делегації і всій Україні миру, процвітання та успіхів у подоланні труднощів.

О.П.Халімон, декан СУНФМ

Дата події