У Картинній галереї НТУУ «КПІ» ім. Г.Синиці з успіхом пройшла виставка художника Станіслава Войцеховського.

Це своєрідна ретроспекція робіт відомого українського митця за останнє десятиліття. Взагалі ж його творчий багаж величезний: активне життя в образотворчому мистецтві він розпочав  на початку шістдесятих років, тож показати хоча б п’яту частину його робіт в одному залі просто неможливо. Тим більше, що в його творчій біографії є не лише станкові картини, а й великі проекти з дизайну інтер’єрів, зокрема корпусів Національного авіаційного університету, роботі над якими він присвятив декілька років; створення пам’ятного знака Героям Лютізького плацдарму (спільно з архітектором В.Климиком) в с. Нові Петрівці; єдине у своєму роді оформлення церкви Святого Іоана Хрестителя на розі вулиці Гарматної та бульвару І.Лепсе в Києві та інші.

Як художник-монументаліст Станіслав Войцеховський працює в багатьох техніках, займається дрібною пластикою, різьбленням по дереву. Але улюблена – маркетрі. Це мозаїка з фігурних платівочок шпону, які наклеюються на тверду основу, шліфуються, поліруються, за необхідності тонуються. У нього ця, здавалося б, суто декоративна техніка стала виразним засобом, за допомогою якого він створює візуальний образ світу людини та її Всесвіту.

Надзвичайно сучасні за формою і глибокі за змістом роботи майстра спонукають до роздумів і самозаглиблення. Недарма ж багато з них присвячені сюжетам християнським та історико-міфологічним.

Окрема тема – музика. Вона невипадкова у творчості Станіслава Івановича: окрім художньої, він має ще й музичну освіту. І його побудовані на складних ритмах композиції, особливо напівабстрактні, неначе самі творять тихі мелодії в душах глядачів.

Упродовж усього життя Станіслав Войцеховський не втомлюється вчитися, шукати і знаходити нові засоби для втілення своїх задумів. Тож до  свого сімдесятип’ятиріччя, яке щойно відзначив, він підійшов з великим набутком нових творів, помітне місце серед яких займають картини, написані в новій для нього техніці акрилового живопису. Серед них – портрети членів його сім’ї та відомих діячів української культури, роботи на релігійні сюжети і серія «Знаки Зодіака» тощо. А ще – тематичні різьблені шахові набори: «Слов’яни», «Прибульці», «Амазонки», «Монстри». Кожна фігура цих шахів і шахові столи є витвором високого мистецтва. 

Так само, власне, як і кожен твір, представлений на цій виставці.

Дмитро Стефанович

Дата події