Відповідно до Програми розвитку НТУУ «КПІ» на період 2012–2020 років вперше розроблено Програму з енергоефективності Інституту енергозбереження та енергоменеджменту. У концептуальних положеннях стратегії розвитку НТУУ «КПІ» відмічено: «Важливим завданням для КПІ буде докорінна перебудова системи енергоспоживання, енергозаощадження та обслуговування інфраструктури», а також визначено, що «університет має принаймні у два рази зменшити витрати, зведені до 1 кв. метра площ, які сплачує за обслуговування інфраструктури та енергоносії».

Програма, створена відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 50001:2011 «Системи енергоменеджмента», дозволить упровадити його вимоги в НТУУ «КПІ».

Програму заслухано та cхвалено на засіданні вченої ради ІЕЕ 9 грудня 2013 р. Розробниками програми є директор ІЕЕ д.т.н., професор С.П.Денисюк, к.т.н., доцент кафедри електропостачання О.О.Закладний, асистент кафедри теплотехніки та енергозбереження І.Ю.Білоус. Програма визначає та документально підтверджує енергетичну політику – пріоритетність енергозбереження, містить перелік конкретних запланованих заходів з підвищення енергетичної ефективності корпусу №22.

Метою розробки є:

  1. розроблення комплексного підходу до зменшення споживання енергетичних ресурсів шляхом впровадження енергозберігаючих заходів;
  2. сприяння розвитку енергозбереження у закладах освіти та в цілому в Україні шляхом впровадження матеріалів з енергозбереження та енергоефективності в навчальний процес, популяризації економічних та екологічних переваг енергозбереження, формування енергозберігаючого світогляду у студентів, викладачів і співробітників;
  3. інтенсифікація наукових розробок з підвищення енергоефективності;
  4. зменшення викидів парникових газів за рахунок зменшення споживання енергетичних ресурсів.

Для розроблення програми використано положення Директиви європейського парламенту та ради 2010/31/ЄС від 19 травня 2010 року щодо енергетичної ефективності будівель, «Методики проведення енергетичного аудиту закладів освіти. Загальні положення. Порядок проведення», Методики оцінки скорочення викидів парникових газів при санації будівлі, державних будівельних норм, матеріали звіту з енергетичного аудиту навчального корпусу № 22 Національного технічного університету України «КПІ», виконаного фахівцями Інституту енергозбереження та енергоменеджменту. Розробці програми передувала значна узагальнююча робота щодо аналізу наявного досвіду зарубіжних країн, вітчизняних та закордонних міст, університетів.

Особливістю програми є її практичне спрямування. Виконання заходів, передбачених програмою, дозволить зменшити витрати на енергоносії та створити комфортні умови в навчальних приміщеннях.

Згідно з принципом управління за метою розроблено три основні напрями програми: освітній, науковий і технічний.

З метою формування у студентів та співробітників НТУУ «КПІ», працівників інших установ, робота яких пов’язана з використанням паливно-енергетичних ресурсів, суспільства в цілому свідомого ставлення до проблематики енергозбереження ІЕЕ розробляє заходи інформаційного та освітнього супроводу діяльності з енергозбереження. Серед них – проведення навчання з викладачами та студентами корпусу №22 з питань підвищення енергоефективності; інтеграція розробленого навчально-методичного забезпечення з енергозбереження та підвищення енергоефективності у більшість навчальних дисциплін; підготовка викладацьких кадрів та інженерно-технічних працівників на курсах підвищення кваліфікації; створення виїзних курсів підвищення кваліфікації з енергозбереження та підвищення енергоефективності для посадових осіб, діяльність яких пов’язана з вирішенням енергетичних, економічних та екологічних проблем; проведення всеукраїнських конкурсів з енергозбереження та енергоефективності тощо.

У науковій складовій з метою поширення розроблених в ІЕЕ енергоефективних технологій подано інформацію про розробки, які пропонує ІЕЕ у сфері ощадливого використання енергії, наведено низку наукових заходів, які проводить ІЕЕ, це, зокрема, організація міжнародних конференцій, видання наукових журналів, тематика яких пов’язана з питаннями енергетичної ефективності, підготовка наукових кадрів тощо. У технічній складовій програми проаналізовано стан енергоспоживання та енерговикористання в навчальному корпусі, наведено результати енергетичного аудиту систем тепло, водо- та електропостачання, розроблено тепловий та електричний баланси корпусу №22. Програма включає розширений перелік економічно обґрунтованих заходів з енергозбереження, які умовно поділені на три групи: організаційні, маловитратні та першочергові, перспективні. Серед першочергових заходів – налагодження роботи теплового пункту та автоматики погодного регулювання витрати теплоносія, промивання системи теплопостачання, встановлення енергозберігаючого освітлення, відбивачів за радіаторами, демонтаж декоративних решіток з радіаторів. Таким чином, програма є фактично робочим планом дій для досягнення високої енергетичної ефективності.

Програма є результатом енергетичної політики з більш раціонального використання енергії, яку проводить керівництво університету, та відповідно до стандарту ISO 50001 використовує принцип управління якістю – цикл Шухарта-Демінга «Plan-Do-Check-Act» – «планування, дія, перевірка, коригування», що дозволяє ефективно керувати енергоспоживанням на системній основі та постійно покращувати роботу з енергетичного менеджменту в ІЕЕ НТУУ «КПІ».

Програма з енергоефективності корпусу №22 може стати типовою для інших корпусів НТУУ «КПІ», що передбачає її тиражування з урахуванням специфіки кожного окремого корпусу, дозволяє використовувати її як вагомий елемент при можливій сертифікації служби енергоменеджменту в університеті на відповідність ISO 50001.

Програма є повноцінною стратегією дій з енергозбереження, причому особливістю є те, що її виконання дозволить реалізувати системний підхід у досягненні послідовного поліпшення енергозабезпечення, підвищення рівня енергоефективності, комфорту та покращення екологічної ситуації.

О.О.Закладний, к.т.н., доцент кафедри електропостачання ІЕЕ

Дата події