20–22 листопада на кафедрі прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки Механіко-машинобудівного інституту пройшла традиційна Всеукраїнська студентська олімпіада "Механотроніка в машинобудуванні". Хоча певно слово "традиційна", підходить до неї найменше, адже "родзинкою" змагання є його нестандартний формат. Сьогодні в Україні започатковано дуже мало ігрових олімпіад, і по праву КПІ може пишатися тим, що є батьківщиною однієї з них.

Започаткували олімпіаду навесні 2009 року. Колектив кафедри  прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки спільно з українським  представництвом компанії "FESTO" звернулись з відповідним клопотанням до МОН України. І вже в листопаді команди Київського та Харківського політехнічних інститутів, інших технічних університетів Києва, Сум, Алчевська, Донецька та Севастополя (усього 8 команд) розпочали перші змагання з механотроніки. Упродовж  років, які спливли з того часу, олімпіада набирає популярності. Щороку  розширюється географія учасників, зростає складність завдань і кваліфікація тих, хто бере в ній участь. Цього року приєднались команди Луцька і Хмельницького. Загалом помірятись силами приїхали 17 команд з різних куточків України.

Сутність змагань полягає у розв'язанні задач, пов'язаних з реальним виробництвом. Працездатність запропонованих учасниками рішень перевіряється на макетних стендах. Правила досить прості: після жеребкування команди отримують задачу, пропонують свою схему, алгоритм автоматизації заданого процесу, обирають обладнання для реалізації, збирають та налагоджують систему на стенді. Впродовж олімпіади команди почергово проходять чотири етапи: пневматика, електропневматика, програмування алгоритму керування гідравлічної та пневматичної систем на контролері.

Щороку головна інтрига змагань – командні виступи, цього разу найкращі результати показали команди НТУУ "КПІ" – 1-ше місце (Сергій Симоненко, Артем Сирота, Анатолій Кузнєцов, керівник – О.С. Ганпанцурова), ДНТУ – 2-ге місце (Євген Ліпінський, Юрій Шенк, Ірина Чіхіріна, керівник – Т.О. Устименко), НУХТ – 3-тє місце  (Юрій Бабич, Денис Пригодій, Олег Таран, керівник – М.В. Якимчук). В індивідуальних змаганнях кращими стали: 1-ше місце – Денис Пригодій, НУХТ, 2-ге місце – Максим Гром, НАУ ім. Н.Е. Жуковського "ХАІ",  3-тє місце – Артем Сирота, НТУУ "КПІ".

Я поцікавилась враженнями від олімпіади наших переможців.

– Важко показати високий рівень на ігровій олімпіаді, в чому ваш секрет успіху?

Денис Пригодій: "Найважчим у даному виді змагань є показник  часу при складанні схеми, при цьому потрібно використати якнайменше елементів, якісно зібрати систему, прорахувати всі можливі фактори, які можуть вплинути на її роботу. Перевагою цієї олімпіади є те, що в процесі складання є можливість корегувати схему  для більшої її надійності. На мою думку, наш результат досягнутий завдяки гарній підготовці і докладеним зусиллям нашого керівника".

Максим Гром: "Високий рівень показати, я думаю, не складно. Оскільки командам  дали можливість потренуватись на макетних стендах до початку змагань, це дало можливість зрозуміти, чим відрізняється теорія від практики. Тобто, навіть за відсутності обладнання вдома можна якісно підготуватись. Дуже допомогла організація: все дуже насичено і доброзичливо".

– Ви цього навчального року закінчуєте навчання, які плани на професійне майбутнє?

Денис Пригодій: " Своє майбутнє я бачу працівником на підприємстві, пов'язаному з пакуванням, а в подальшому – і в науковій діяльності. Наша команда планує підготувати молоду зміну, яка зможе показати наступного року найвищий результат в олімпіаді".

Максим Гром: "Плани на майбутнє? Особисто  в мене – закінчити в червні два ВНЗ – ХАІ та МДТУ, далі вступити до аспірантури  ХАІ, можливо, зайнятись підготовкою команди до олімпіади з механотроніки 2014".

Ще однією особливістю олімпіади є дружня атмосфера. Змагання дійсно "студентські", адже велику частину роботи з організації, підготовки обладнання, поселення команд у гуртожитках, облаштування тренувань на стендах виконують студенти КПІ.  Досвід засвідчує, що саме такий формат  спілкування з однолітками, а не викладачами,  робить "побут" учасників максимально комфортним.

 Найголовнішим, на мою думку, досягненням став успішний старт у професійне життя і знайомство з майбутніми колегами, які за ці кілька днів встигли стати друзями.

Марія Кочіна, студентка ММІ

Дата події