У Києві 13 червня 2013 року відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів конкурсу компанії ОПТЕК на здобуття грантів підтримки молодих учених провідних ВНЗ та наукових дослідницьких центрів Росії, СНД та Грузії. Дипломи молодим ученим вручав генеральний директор компанії ОПТЕК Максим Семенович Ігельник.

Вікторія ЧорнаКонкурс проходив уп'яте, було прийнято 280 заявок англійською мовою та обрано 76 переможців з Росії та країн СНД. Обов'язковою умовою є використання в дослідженнях обладнання партнерів компанії ОПТЕК: Carl Zeiss, Bruker, ThermoFisher Scientific, Raith, Oxford Instruments, 3D Histech. Оцінювалися актуальність задачі, науковий рівень, прикладне значення дослідження, якість викладення роботи, наявність публікацій.

Цього року було 8 лауреатів з України. Два гранти отримали молоді вчені з НТУУ "КПІ": Вікторія Чорна та Вероніка Ульянова.

Аспірантка кафедри оптичних та оптико-електронних приладів Вікторія Чорна посіла 3-тє місце в конкурсі ОПТЕК з результатом 9 балів з 12 можливих. Присуджено грант "ОПТЕК" на реалізацію проекту в 2013 році "Загальна теорія формування зображення в оптичному мікроскопі" ("Common theory of image forming in a light microscope"). Науковий керівник – доцент кафедри оптичних та оптико-електронних приладів ПБФ д.т.н., проф. Володимир Миколайович Боровицький.

У рамках гранту заплановано дослідження представленого проекту на обладнанні Carl Zeiss, участь у конференціях та публікації.

Вероніка УльяноваАспірантка кафедри мікроелектроніки (зав. кафедри – д.т.н., проф., академік НАН України Юрій Іванович Якименко) Вероніка Ульянова виборола 1-ше місце в конкурсі з результатом 11 балів з 12 можливих та отримала грант на реалізацію проекту в 2013 році в галузі нанотехнологій. Тема роботи аспірантки "Синтез за різних умов наноструктур ZnO для застосування в приладах на акустичних хвилях" ("Synthesized in different conditions ZnO nanostructures for application in acoustic wave devices"). Науковий керівник – доцент кафедри мікроелектроніки к.т.н. Анатолій Тимофійович Орлов. Робота присвячена дослідженню впливу технологічних параметрів низькотемпературного синтезу на геометричні параметри наноструктур оксиду цинку. У результаті роботи планується отримати вертикально орієнтовані стрижневі наноструктури для застосування в якості чутливого елемента хімічного та біосенсора на акустичних хвилях. Використання такого новітнього функціонального матеріалу дозволить створити недорогі, мініатюрні, стабільні, біосумісні, чутливі та, використовуючи принцип "energy harvesting", енергонезалежні сенсори.

У рамках гранту заплановано проходження стажувань, поїздки в центри колективного користування Російської Федерації з метою отримання результатів на обладнанні Carl Zeiss, участь у конференціях та публікації.

Інф. “КП”

Дата події