У січні на кафедрі фізичного виховання ММІФ пройшла низка методичних семінарів, у яких взяли участь викладачі, студенти, гості з інших кафедр. 9 січня відбувся методичний семінар на тему "Новітні технології та застосування дихальних вправ у курсі "Фізичне виховання студентів технічних ВНЗ", 16 січня – "Нові напрямки наукових розробок у фізичному вихованні"; 23 січня – "Розвиток гнучкості, формування постави засобами обраного виду спорту та фізичних вправ з використанням гравітаційних черевиків".

Останній семінар був найцікавішим і дуже видовищним. Викладач кафедри фізичного виховання Олександр Євгенович Саламаха (міжнародний інструктор теквон-до, чорний пояс, IV дан) разом з викладачем навчального відділення аеробіки Анною Юріївною Чеховською представив вправи з використанням так званих гравітаційних черевиків (gravity boots) виробництва американської компанії "Титер-Хенг апс" – провідної компанії в галузі інверсійної терапії (див.фото).

Використання гравітаційних черевиків дає можливість висіти вниз головою і тренувати м'язи без навантаження на суглоби та хребет. Такі тренування дають можливість лікувати сколіотичну поставу, сколіоз та інші хвороби хребта, якщо починати їх з раннього віку. При цьому знімається компресія міжхребцевих дисків, спазм судин, м'язів, покращується трофіка дисків, нормалізується циркуляція крові, зникають больові синдроми. Такі заняття можливо проводити як самостійно, так і з партнером. Уже з перших занять покращується самопочуття, зменшується біль у суглобах. Вправи з використанням гравітаційних черевиків – чудова профілактика хвороб серцево-судинної системи (інсульту, варикозного розширення венозних судин).  Використання гравітаційних черевиків багатопланове: їх використовують для підготовки військових в армії США, спортсменів та з метою про­філактики захворювань опорно-рухового апарату в оздоровчих центрах.

О.Є. Саламаха використовує гравітаційні черевики у тренуваннях два роки. Виходячи зі свого досвіду, він за­пропонував використовувати цю методику в заняттях з фізичного виховання зі студентами, а також для підтримки належного фізичного стану викладачів. У науковій лабораторії функціонального відновлення кафедри фі­зичного виховання планується подальше проведення наукових досліджень впливу цієї методики на організм людини.

Г.Л.Бойко, доцент, в.о.завідувача кафедри фізичного виховання
І.Ю.Хіміч, доцент кафедри фізичного виховання

Дата події