Підсумовуючи наприкінці року свою діяльність у контексті партнерства та співпраці між НТУУ "КПІ" та Варшавською політехнікою, згадуєш найяскравіші події, серед яких – участь КПІ у міжнародному проекті EWENT (East-West European Network on higher Technical education), який реалізується в рамках програми Erasmus Mundus action II lot 8 та повністю фінансується Єврокомісією. Це перший проект, спрямований на розвиток вищої технічної освіти, який об'єднує аж 17 технічних університетів з 11 країн (7 університетів з ЄС, 7 університетів з України, 2 університети з Білорусі та 1 університет з Молдови). Ідея цього проекту народилася у Варшавській політехніці, яка згодом, здобувши грант Єврокомісії, стала головним його координатором. Партнером від НТУУ "КПІ" виступає факультет аерокосмічних систем (декан проф. О.В.Збруцький).

Проект надає стипендії на навчання/стажування студентам, аспірантам, науковим співробітникам та викладачам в одному із університетів-партнерів на термін від 1 до 34 місяців. Окрім стипендій, з коштів проекту покривається вартість подорожі та медичного страхування учасників. Проект двосторонній, що дає можливість кандидатам з України, Білорусі та Молдови виїжджати на навчання/стажування до партнерських університетів ЄС та навпаки. Проект розрахований на 3 роки в цілому передбачає близько 200 стипендій (3 набори). У вересні-жовтні 2012 р. у результаті першого набору всього призначено 131 стипендію. До Варшавської політехніки приїхали 44 стипендіати (8 стипендіатів з КПІ). КПІ прийняв у себе одного студента з Варшавської політехніки, який буде навчатися на ФАКС.

Завдяки тому, що проект двосторонній, університети-партнери з України, Білорусі та Молдови мають добрі шанси на рекламу своїх університетів та стимул до розширення пропозицій англомовних навчальних програм. Крім цього, проект сприяє підвищенню іміджу навчання мовою викладання обраного університету (державною). Так, стипендіати першого набору обрали навчання, окрім традиційної англійської, італійською, французькою, польською, українською, російською та, частково, румунською мовами. Це гарантує більш ефективний рівень навчання і є важливим аспектом підвищення можливостей студентів в пізнанні культури та традицій країни, в якій вони навчаються.

У лютому 2013 року в НТУУ "КПІ" відбудеться третя зустріч консорціуму проекту, на якій буде оголошено стипендіатів на 2013/2014 навчальний рік.

Отже, багато вже зроблено, є цікаві пропозиції, нові ідеї та плани на майбутнє, які ми спільно будемо розвивати в наступному році.

Запрошуємо всіх зацікавлених політехніків до активної участі в нашому проекті. Подробиці на сайті проекту – http://ewent.meil.pw.edu.pl/.

Зеновія Шітц, менеджер міжнародного студентського офісу Варшавського університету технологій "Варшавська політехніка"