­

21 грудня 2013 року в Центрі міжнародної освіти НТУУ "КПІ" відбулися Новорічні вечорниці. На них студенти та слухачі підготовчого відділення презентували національні кухні своїх країн.

Учасники вечорниць не лише ознайомилися з рецептами страв Азербайджану, В'єтнаму, Еквадору, Екваторіальної Гвінеї, Казахстану, Китаю, Росії, Туркменії, України, але й послухали національні пісні, жарти, стали учасниками веселих розваг.

Директор Центру міжнародної освіти НТУУ "КПІ" Борис Циганок привітав присутніх з наступаючими новорічними святами та побажав цікавого відпочинку.

Вечір видався на славу. Особливо сподобалася глядачам інсценована українська народна пісня "А мій милий вареничків хоче" у виконанні ансамблю "Золоте Перевесло" – студентів Інституту історичної освіти НПУ ім. М.Драгоманова (художній керівник – Микола Яретик) та Огульдженнет Пашової, студентки 1-го курсу факультету соціології та права НТУУ "КПІ" з Туркменистану. Із задоволенням присутні скуштували вареників, що їх приготували майбутні педагоги. Виявилося, що іноземці добре знаються на українських стравах  (борщ, пампушки, галушки) і навіть уміють їх готувати.

Слухачі підготовчого відділення з Еквадору – Фієро Андачі Джонні Муарісіо, Седеньо Самбрано Долорес Араселі, Гагуансела Кармен Луїса, Ерас Калвопіньа Андріана Араселі, Карденас Гусман Рікардо Хав’єр – підготували письмове поздоровлення міжнародній родині НТУУ "КПІ", представили національні карнавальні маски. Голова земляцтва Бустаманте Куві Моїсеса розповів про рецепти приготування представлених страв та напоїв.

Присутніх не залишила байдужими і презентація в'єтнамської кухні. Національна страва "нем" припала до смаку всім. Студентка 5-го курсу факультету електроніки Кім Чан Тхі Нгок розповіла про особливості приготування страв (розповідь супроводжувалась показом слайдів та відео). Національний костюм Нюнг Нгуєн Тхі, студентки 6-го курсу інженерно-хімічного факультету, додав презентації національного колориту.

 Студентки факультету менеджменту та маркетингу Цзяї Лу та Наньнань Чжан із Китаю, Гюльнар Мехдієва із Азербайджану та Мяхрі Мередова з Туркменистану представили національні кухні своїх країн. Присутні із задоволенням скуштували китайський та туркменський плов. Усіх також зацікавив китайський рецепт приготування гороху. Любителі солодощів із задоволенням поласували азербайджанською пахлавою.

 Музичне привітання підготував представник Екваторіальної Гвінеї, студент 1-го курсу факультету електроніки та автоматики Нсуе Маньяна Бинданг Томас.

Наші студенти добре знають, що 2014 рік – рік 200-річного ювілею Кобзаря, тому згадали й генія української поезії Тараса Шевченка та виконали пісню на його слова "Реве та стогне Дніпр широкий".

Жарти та ігри – обов'язковий елемент українських вечорниць. Такими ж є головні атрибути святкування Масляної (свята зустрічі зими з весною) в Росії. Тож презентуючи національну страву Росії – млинці, Діма Авдєєв, курсант 1-го курсу Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації, разом з дівчатами із Казахстану, студентками 1-го курсу Міргуль Садиковою, Мадіною Умбетовою та Жанарою Сримовою провели конкурс на кращого любителя млинців зі сметаною. Учасники конкурсу насолоджувались смаколиками. Утім, ще більше задоволення отримали глядачі, які спостерігали, як хлопці і дівчата із закритими очима годували одне одного. Після завершення конкурсу його організатори виконали казахську пісню "Вітання, столице!". Ритмічна пісня у професійному виконанні полонила серця глядачів. А ми можемо радіти з того, що цього року під керівництвом Євгенії Барабошиної народився інтернаціональний вокальний ансамбль, який об'єднав студентів НТУУ "КПІ".

Відчувалося, що учасники вечорниць були цікаві одне одному, знайомство з національними кухнями розширило знання про побут народів різних країн світу, а діалог культур продовжиться і після новорічних святкувань.

Раїса Куторій, викладач країнознавства

Дата події