Майбутні математики – кращі студенти ФМФ – за успіхи в навчанні, науковий пошук та активну громадянську позицію отримують іменні стипендії. На факультеті найпрестижнішою є стипендія ім. Михайла Кравчука – видатного українського математика, наукові праці якого увійшли до скарбниці світової науки.

М.П.Кравчук, окрім наукової діяльності, був видатним педагогом, керував кафедрою математики КПІ, був наставником А.Люльки, С.Корольова, Л.Люльєва та В.Челомея. У стінах КПІ шанують пам'ять легендарного математика – кожні два роки проводиться математична конференція ім. М.Кравчука, на Музейній площі йому встановлено пам'ятник. Саме тут 10 жовтня 2012 р. відбувся мітинг з нагоди 120-річчя від дня народження М.Кравчука, і троє студентів фізико-математичного факультету отримали дипломи на стипендію його імені.

Альона ПахнюкЧетвертокурсниця Альона Пахнюк ще з дитинства виявляла цікавість до математики. "Мене більше приваблювали точні науки, – розповідає вона. – Фізика, хімія, математика. Я була в захопленні від них". Альона закінчила 9-річну школу з відзнакою, а гімназію – із золотою медаллю. Вибір майбутньої професії був непростим через розмаїття варіантів. За порадою родичів та знайомих вибрала НТУУ "КПІ", фізико-математичний факультет. Було складно визначитися зі спеціальністю – математика чи фізика. Батьки підтримували її свободу вибору, радили обирати те, що до вподоби, в чому вбачає своє майбутнє.

З третього курсу Альона одержує підвищену стипендію. Але на іменну не очікувала. "Мені повідомили за годину до вручення, – поділилася вона. – Коли на мітингу оголошували стипендіатів, я навіть почала сумніватися, назвуть моє ім'я чи ні. Як почула своє прізвище, було дуже приємно. Стипендія імені Кравчука… Це дуже престижно!"

Альона – дійова та енергійна людина, а ще – наполеглива. До критики ставиться неоднозначно, іноді болісно, та тільки починає краще працювати, самовдосконалюватись. Їй вдається розумно розраховувати свій час, щоб приділяти увагу навчанню, дозвіллю й особистому життю. Різнобічність інтересів не заважає, навпаки, з'являється бажання досягти більшого, стати кращою. А отримання іменної стипендії – чудова мотивація.

Катерина ВасильченкоКатерина Васильченко навчається на 3-му курсі за спеціальністю "Фізика". У шкільні роки дівчина надавала перевагу, як не дивно, гуманітарним предметам та хотіла вивчитися на журналіста, але в одинадцятому класі змінила своє рішення на користь фізики.

Щодо вибору ВНЗ не було жодних вагань. Старший брат співпрацював із викладачами НТУУ "КПІ", тож дівчині ще змалечку подобався університет, і вона була впевнена, що навчатиметься саме тут. Вирішальну роль у виборі відіграла професор Ніна Опанасівна Вірченко, наставник багатьох молодих науковців. Саме вона дала Катерині змогу повірити у власні сили та зробити перші кроки в науку.

Дівчина була заочним учасником конференції, присвяченої М.Кравчуку, і вважала, що саме тому її запросили на мітинг. Отримати іменну стипендію вона геть не очікувала, хоча й досягла певних успіхів у навчанні. "Це додало впевненості, що я щось можу, – розповідає Катерина. – Приємно бути стипендіатом. Хочеться працювати далі".

Фізика стала для дівчини невід'ємною частиною життя. Вільного часу майже немає, але це не заважає їй захоплюватися філософією. Катерина вважає, що фізика і філософія – категорії ближчі, ніж здається.

До критики Катерина ставиться з розумінням: "Якщо є критика, є куди розвиватися, – каже дівчина. – Це добре стимулює". Вона старанна та наполеглива людина, завжди прагне досягти більшого. Хоча дівчина не вважає себе прикладом для наслідування, їй приємно усвідомлювати, що своєю роботою може надихнути молодших студентів, які тільки роблять перші кроки в науковій діяльності.

Ігор ГончарукІгор Гончарук навчається на 6-му курсі. Відмінник навчання, закінчив школу із золотою медаллю, потім курси довузівської підготовки, на базі яких і вступав до КПІ. Улюбленим предметом у школі була, звичайно, математика, що й вплинуло на вибір спеціальності. Прислухавшись до позитивних відгуків про НТУУ "КПІ", він твердо вирішив вступити саме сюди, про що жодного разу не пошкодував. "Навчальний заклад – це не лише знання, – розповідає Ігор. – В основному – це становлення тебе як людини, щоб прийшло розуміння того, чого очікуєш від майбутнього".

Ігор упевнений: щоб досягти успіху в житті, потрібно всебічно розвиватися, тож намагається дотримуватися цього принципу. Окрім науки, він захоплюється футболом, старається зібрати команду, організувати змагання. Ігор уже вдруге отримує стипендію ім. М.Кравчука. "Я добре навчався. На 4-му курсі це було очікувано. Але на шостому – несподівано. Це певний статус. Отримувати іменну стипендію – престижно. Кардинально нічого не змінилось, але відчувається повага інших".

Для Ігоря наука – це насамперед розвиток. Головне – наближатися до мети і займатися улюбленою справою. Тоді можна досягти успіху.

Підготувала Аліна Геращенко