14 листопада студенти нашого університету – громадяни Азербайджану спільно з Центром міжнародної освіти (ЦМО) та ФММ провели в залі засідань Вченої ради вечір "Ми зустрілись сьогодні, щоб завтра стати друзями" з нагоди Дня Державного Прапора, який відзначають 9 листопада, Дня Конституції (12 листопада) та Дня національного відродження (17 листопада) Азербайджану. Такі святкування – чудова нагода познайомити студентів та викладачів НТУУ "КПІ" зі своєю країною.

Почесними гостями вечора стали заступник декана ЦМО В.І.Прохоров, виконавчий директор Спілки Азербайджанської молоді в Україні Ельмаддін Зорболізаде, керівник проектів Спілки Азербайджанської молоді в Україні Айсель Нагієва.

Азербайджанських друзів привітали заступник голови В'єтнамського земляцтва Тхі Хуєн Чанг, студентки ММІФ Анна Собко та Марія Гльоза, голова земляцтва Азербайджану Турал Мустафазаде, студенти Гюльнар Мехдієва та Тофіг Бабаєв. Цікаву та змістовну розповідь Анар Годжаєв супроводжував відеопоказом краєвидів країни, а вірші, прочитані Апаші Насібовим, та національна музика додали розповіді східного колориту.

Гюльнар Мехдієва з гордістю розповіла про геніїв, яких подарував світу азербайджанський народ: Нізамі Генджеві, Хагані Ширвані, Самеда Вергуна; видатних діячів митців – Узеіра Гаджибекова, Мусліма Магомаєва, Кара Караєва, Фікрета Амірова, Рашида Бейбутова; чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова, режисера Юлія Гусмана. Особливо привернула увагу глядачів розповідь про джазового композитора і піаніста – Вагіфа Азіз огли Мустафазаде, який створив новий напрямок у джазі – азербайджанський джазмугама, а також був засновником таких ансамблів, як джаз-тріо "Кавказ", "Лейлі", "Севіль", "Мугам". Цікаво, що в нашому університеті навчається нащадок музиканта Турал Мустафазаде, який також любить музику і грає на фортепіано. Студенти із задоволенням послухали в його виконанні композицію Вагіфа Мустафазаде "Бакинські ночі".

Гостем нашого вечора був також фіналіст шоу "Україна має талант" Емін Самедлі. Пісні в його виконанні звучали різними мовами, єднали і викликали бурхливі оплески.

Розповіли студенти і про національні традиції, однією з яких є чаювання. До речі, чай – обов'язковий атрибут сватання: якщо сватів пригостили солодким чаєм – потрібно готуватися до весілля, якщо ні – то вибачайте....

Свято нового року – Навруз – є улюбленим не тільки в Азербайджані, але і в Туреччині, Туркменістані, Узбекистані, Ірані. Куаниш Кадирманов розповів, як його відзначають у Казахстані. А запальна пісня "Казакджігіттер" у виконанні Кузембая Серікбола була чудовим вітанням від курсантів ІСЗЗІ.

Багато нового та цікавого дізналися про Азербайджан гості та учасники свята. Українські, в'єтнамські, казахські, турецькі, туркменські студенти відзначали у своїх привітаннях емоційність, гостинність, життєрадісність, відкритість для спілкування своїх азербайджанських товаришів. Студентка ММІ Дар'я Іванченко відзначила: "Наша зустріч сьогодні – це початок міцної дружби між представниками різних народів, які навчаються в університеті". Впевнені, що коло друзів студентів НТУУ "КПІ" значно збільшиться. На завершення заступник декана ЦМО з навчально-виховної роботи В.І.Прохоров подякував азербайджанському земляцтву та всім, хто брав участь у підготовці та проведенні цього свята, за цікавий вечір, за гостинність і побажав усім подальших успіхів у навчанні та зміцненні дружби між народами та тими їхніми представниками, що навчаються у КПІ.

Учасники свята

Раїса Куторій, завідувач сектору Центру міжнародної освіти НТУУ "КПІ"

Дата події